Vienuviet apkopotas psiholoģiskā atbalsta iespējas Covid-19 krīzes laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir vienuviet apkopojusi pieejamā psiholoģiskā atbalsta iespējas ārkārtējā situācijā, piektdien preses konferencē atklāja IZM Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta vecākā eksperte Sanda Roze.

Viņa stāstīja, ka, sākoties ārkārtējai situācijai Covid-19 dēļ, ministrija saņēmusi daudz zvanu, no kuriem aptuveni 80% bijuši emocionāli. 

Kā sacīja Roze, ministrija sapratusi, ka emocijas ir ļoti svarīgs rīks, ar kuru jāstrādā un kas jāsaprot, tāpēc nolemts apkopot psihoemocionālā atbalsta resursus, kas valstī jau ir pieejami.

Ministrijas mājaslapā sadaļā "Atbalsts nedrošā brīdī" iespējams atrast psiholoģiskā atbalsta iespējas visiem pedagogiem, skolēniem, studentiem, vecākiem un sabiedrības locekļiem, kuri izjūt trauksmi, spriedzi, bēdas, dusmas, nogurumu un citas sajūtas. Kontaktu sarakstā atrodamas arī garīgā atbalsta iespējas.

Pēc Rozes paustā, resursu apkopojumā īpašs ir tas, ka apkopoti ir bezmaksas resursi un norādīts to darba laiks un saziņas platformu iespējas.

Kā vēstīts, lai novērstu jaunā koronavīrusa radītās slimības Covid-19 radītās negatīvās sekas ekonomikā, Ministru kabinets līdz šim pieņēmis virkni lēmumu, tostarp no valsts budžeta apmaksāt slimības lapas uzņēmumu darbiniekiem, kā arī 2020.gadā atlikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājumu un pagarināt uzņēmējiem nodokļu brīvdienas no viena gada līdz trim gadiem. 

Tāpat uzņēmumi, kuri atbilst konkrētiem kritērijiem, var pieteikt darbiniekus dīkstāves pabalstam, kas ir 75% apmērā no līdz šim saņemtā atalgojuma, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Uz dīkstāves pabalstiem var pretendēt arī pašnodarbinātie un mikrouzņēmumos strādājošie.

Savukārt "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" sniedz atbalstu uzņēmējdarbībai finanšu instrumentu veidā.

Pēc finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iepriekš paustā, Valsts kasē pietiek līdzekļu, lai valsts varētu sniegt atbalstu Covid-19 radīto negatīvo seku novēršanai, kā arī tiek domāts par citiem finanšu avotiem. Kopumā atbalsts Covid-19 krīzes mazināšanai sasniedzis četrus miljardus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu