Pirmie Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanas vēstneši Eiropā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vairākas Eiropas valstis lēnītēm sāk atcelt stingrākos ierobežojumus, kas tika ieviesti Covid-19 izplatības ierobežošanai. Taču modrību zaudēt nedrīkst.

Eiropai jābūt piesardzīgai

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas birojs brīdinājis - lai gan ir dažas "optimistiskas zīmes", Eiropa joprojām atrodas pandēmijas  "vētras acī". 

Inficēšanās gadījumu samazināšanās pozitīvas tendences vērojamas Spānijā, Itālijā, Vācijā, Francijā un Šveicē, norādīja PVO Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge. 

Dažas Eiropas valstis sākušas atvieglot pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus, tomēr Klūge mudināja valdības pārliecināties, ka darbojas atbilstoši kontroles mehānismi.

"Tas ir obligāts nosacījums - mēs nedrīkstam zaudēt modrību," sacīja PVO amatpersona. Pirms ierobežojumu mazināšanas jābūt pārliecinātiem par to, ka ir liecības - transmisija tiek kontrolēta, uzsvēra Klūge. Valstīm arī jānodrošina, ka veselības aprūpes sistēmas jaudas ir pietiekamas, lai "identificētu, izolētu, veiktu testus, noskaidrotu kontaktus un ievērotu karantīnu".

Vācija paziņo, ka kontrolē situāciju

Vācija piektdien paziņoja, ka Covid-19 uzliesmojums Vācijā šobrīd esot "pakļauts kontrolei". Tas nozīmē, ka jauno saslimšanas gadījumu skaits ir lineārs. Vēl pirms dažām dienām katrs saslimušais inficēja vienu citu cilvēku, taču tagad vidējais vīrusa replikācijas rādītājs nokritis līdz 0,7, liecina Roberta Koha institūta publiskotie dati.

Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas veselības aprūpes sistēma "nevienu brīdi nav bijusi pārslogota", norādījis veselības ministrs Jenss Špāns. Turklāt kopš 12.aprīļa Vācijā ir vairāk izveseļojušos cilvēku nekā aktīvo Covid-19 saslimšanas gadījumu.

Vācijas lēmumi balstīti iedzīvotāju testēšanā un iegūtajos datos. Vācijas kanclere Angela Merkele šonedēļ norādīja, ka valdības lēmumi par ierobežojumu atcelšanu būs balstīti uz vīrusa replikācijas rādītājiem.

Špāns piektdien apstiprināja, ka, sākot no maija, Vācijas slimnīcas "soli pa solim un uzmanīgi" atgriezīsies normālā darba ritmā. Covid-19 pacientiem tikšot rezervētas apmēram 25% līdz 30% gultu intensīvās terapijas nodaļās, kur pieejami plaušu ventilēšanas aparāti. Pacientiem ar citām saslimšanām līdz ar to būs vairāk pieejamo gultasvietu.

"Sešos no septiņiem gadījumiem saslimšana ar Covid-19 ir viegla un to iespējams izārstēt mājās," norāda Špāns. Tas nozīmē, ka slimnīcas varēs koncentrēties uz smagākajiem gadījumiem.

Vācijas slimnīcas ar Covid-19 krīzi tikušas galā labi. Vācijas un Šveices slimnīcas uzņēma ar koronavīrusu inficētos pacientus no citām Eiropas valstīm.

Šveice pakāpeniski atcels ierobežojumus

Šveice ceturtdien paziņoja par pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu atvieglošanu trīs posmos. 

Ārstu prakses, silītes, frizētavas, masāžas un skaistumkopšanas saloni varēs atsākt darbu 27.aprīlī, ja tiks garantēta klientu un darbinieku drošība. Slimnīcas varēs veikt visas procedūras, arī tās, kas nav neatliekamas, darbu varēs atsākt būvniecības, dārza preču un ziedu veikali.

Citi veikali, kā arī skolas darbu varēs atsākt 11.maijā, ja to atļaus apstākļi.

Foto: EPA/Scanpix

Arodskolas, universitātes, muzeji, zoodārzi un bibliotēkas varēs atsākt darbu 8.jūnijā.

"Koronavīrusa izplatība tika palēnināta, un mūsu slimnīcu iespēju robežas netika izsmeltas," sacīja Šveices prezidente Simoneta Sommaruga. "Mēs vēlamies pārliecināties, lai inficēšanās gadījumu skaits no jauna nesāk palielināties. Tāpēc mēs lūdzam cilvēkus ievērot sociālās distancēšanās un higiēnas prasības."

Dānija

Dānijā trešdien darbu atsāka daļa skolu, kas tika slēgtas pirms mēneša. Dānija bija pirmā valsts Eiropā, kur durvis no jauna vēra silītes, bērnudārzi un sākumskolas, kas centienos ierobežot Covid-19 vīrusa izplatību tika slēgtas 12.martā.

Tiesa gan, izglītības un bērnu aprūpes iestādes darbu atsāk tikai pusē Dānijas pašvaldību, bet galvaspilsētā Kopenhāgenā - vien 35%. Pārējās lūgušas atvēlēt vairāk laika, lai tās varētu pielāgoties veselības jomas prasībām, kas joprojām ir spēkā. To vidū ir arī prasība nodrošināt pienācīgu attālumu starp skolēniem.

Pirmdien Dānijā durvis atkal varēs vērt spa, skaistumkopšanas saloni, tetovēšanas saloni, strādāt atkal varēs fizioterapeiti, acu ārsti un psihologi.

Viena no pieprasītākajām profesijām šajā laikā būs frizieri. Tikko kā tika izziņots lēmums atvērt frizētavas, "uzkārās" viena no lielākajām virtuālajām frizieru pieraksta sistēmām "ordering.nu", vēsta raidorganizācija BBC.

Foto: AFP/SCANPIX

Restorāni, kafejnīcas, krogi, teātri un citas brīvā laika pavadīšanas vietas būs slēgtas līdz 10.maijam.

Lēmums par ierobežojumu mīkstināšanu balstīts uz valsts infektoloģijas institūta ieteikumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu