Banka pētījusi “Rīgas tirdzniecības ostas” riskus Lemberga sankciju dēļ (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Aivars Lembergs
Aivars Lembergs Foto: Lita Krone/LETA

Pēc Ventspils mēra Aivara Lemberga, Ventspils brīvostas pārvaldes un dažu Lemberga vadīto biedrību iekļaušanas ASV sankciju sarakstā atsevišķi politiķi pauda satraukumu, ka sankcijas varētu skart arī Rīgas ostu. Par Lemberga interesēm Rīgas ostā savulaik viesnīcā “Rīdzene” runāja arī bijušais politiķis Ainārs Šlesers, kura ģimene tagad oficiāli ir starp uzņēmuma “Rīgas tirdzniecības ostas” (RTO) īpašniekiem. Lembergs savu saistību publiski vienmēr ir noliedzis, tomēr nesen RTO saiknes ar politiķi pētīja arī uzņēmumu apkalpojošā “Swedbank”, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”.

Laikā, kad KNAB izbeidza tā dēvētās oligarhu lietas kriminālprocesu, kura ietvaros tika pētītas arī aizdomas par Aināra Šlesera slēptajām īpašumtiesībām “Rīgas tirdzniecības ostā”, holdinga īpašnieku struktūrā nu jau oficiāli bija Šlesera un arī Andra Šķēles ģimeņu uzņēmumi. Tikmēr Aivara Lemberga vai viņa ģimenes locekļu vārdu RTO patieso labuma guvēju sarakstā nav. ““Rīgas tirdzniecības ostā” man nekas nepieder. Un to jūs varat pārliecināties divos informācijas avotos. Pieci gadi meklēja un neko neatrada,” pirms trīs gadiem intervijā “de facto” pauda Lembergs.

KNAB fiksētajās “Rīdzenes” sarunās Šlesers gan ir runājis par to, ka Lembergam interese Rīgas ostā esot “pietiekoši liela”. Arī “Swedbank” jau 2011.gada pavasarī novērtējusi, ka “Rīgas tirdzniecības osta” esot netieši saistīta ar vietējiem politikas smagsvariem. Tas izriet no juridiskā biroja "Clifford Chance" neatkarīgās izmeklēšanas ziņojuma par bankas vēsturisko darbību Baltijas valstīs un Zviedrijā, kas nesen publiskots bankas mājaslapā.

Ziņojumā aprakstīta epizode ar kādu uzņēmumu – bankas augsta riska klientu. Ziņojumā aprakstīts, ka par tā mazākumakcionāru, ar ko nepārprotami domāta “Rīgas tirdzniecības osta”, “Swedbank” uzskatīja: to kontrolē trīs Latvijas politiski nozīmīgas personas, tomēr īpašnieku struktūra ir paslēpta, jo kā patiesie labuma guvēji norādīti politiķu ģimenes locekļi “vai citas saistītas personas”.

Kopš 2008.gada starp “Rīgas tirdzniecības ostas” īpašniekiem ir Jānis Lācis, kurš bijis arī uzņēmuma valdē, bet tagad ir padomē. 20 procenti RTO pieder Lāča 2008.gadā dibinātajai SIA “Ostas parks”. Par Lāci līdz šim publiski bijis zināms vien tas, ka viņš ir līdz ar tēvu-politiķi apsūdzētā Anrija Lemberga paziņa. To sarunā ar “de facto” Jānis Lācis apstiprina arī tagad: “Ar Anriju Lembergu, liekas, mēs vispār iepazināmies klubā [“Nautilus”], jo, varbūt jūs nezināt, bet kādreiz sensenos laikos es strādāju klubā par menedžeri. Iepazinos ar ļoti daudziem cilvēkiem.”

Taču Anriju Lembergu pazīst arī leģendārā naktskluba “Nautilus” bijušā menedžera brālis. Tas ir zvērināts advokāts Gundars Lācis. Viņš šobrīd ir valdes vai padomes loceklis vairākos uzņēmumos, kas saistīti ar Lembergu ģimeni. Piemēram, Anrijam Lembergam piederošajā “LSF Holdings” vai viņa māsas Līgas vīram Jānim Austriņam pastarpināti piederošajā “Optima Management”. Vairākiem no šiem uzņēmumiem juridiskā adrese reģistrēta viņa advokātu birojā Stabu ielā. Gundars Lācis ir arī pārstāvējis Anriju Lembergu uzņēmuma “Ventbunkers” akcionāru sapulcē.

Savukārt “Rīgas tirdzniecības ostas” struktūrās Gundars Lācis nonāca vēl pirms brāļa – jau 2008.gada pavasarī viņš tika iecelts AS “Rīgas ostas elevators” padomē. Gundars Lācis vai viņa sadarbības partneris Arnis Āboliņš arī bija tie, kas Jānim Lācim palīdzēja kārtot ar uzņēmumu dibināšanu saistītās formalitātes. “Nu, tas ir loģiski, ne? Ja tev brālis ir jurists-advokāts un tev vajag palīdzību tāda veida, tad ko tu izmantosi? Vai ne?” to komentē Jānis Lācis. Vaicāts, vai brālis nebija tas, kas viņam lūdza kļūt par firmu īpašnieku, Jānis Lācis to noliedz.

Advokāts Gundars Lācis sniegt “de facto” interviju par šo tēmu kategoriski atteicās. Vaicāts, vai aiz viņa brāļa slēpjas Lembergu ģimenes vai kāda no ģimenes locekļiem intereses uzņēmumā “Ostas parks”, jurists atcērt: “Nu es jums neatbildēšu uz šo jautājumu, es jau jums teicu. Man nav interese jums atbildēt uz šo jautājumu.”

Runāt par saviem paziņām brāļiem Lāčiem negribēja arī Anrijs Lembergs. Sastapts pēc tiesas sēdes tā dēvētajā Lemberga krimināllietā, viņš paziņoja, ka negrib filmēties “vispār ne par kādu tēmu”.

Jānis Lācis uzņēmējdarbībai pirmo reizi pievērsās tikai 2008.gada vasarā. Viņa publiski pieejamais CV liecina, ka 11 gadus līdz tam viņš piedalījies dažādu IT projektu īstenošanā Latvijā un Lielbritānijā. Arī paralēli “Ostas parkam” viņam ir citi biznesi - “stārtapi”, kā viņš pats tos dēvē. Kāpņu telpā, kur atrodas “Ostas parka” juridiskā adrese, atrodama liecība par vienu no tiem: nu jau likvidējamo uzņēmumu “Weekendbox”, kurš nopelnīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra sodu par negodīgu komercpraksi.

“de facto” vaicāja arī “Swedbank Latvija”, kura savulaik pati nojautusi politisko smagsvaru klātbūtni “Rīgas tirdzniecības ostā”, vai šobrīd tā nesaskata kādas potenciālas problēmas Aivaram Lembergam noteikto ASV sankciju dēļ. “Šo situāciju pavisam nesen esam padziļināti vērtējuši un secinājuši, ka juridisks sankciju pārkāpumu risks nepastāv,” ar preses sekretāra starpniecību atbildēja „Swedbank Latvija” Risku vadības pārvaldes vadītājs Juris Bogdanovs.

“Swedbank Latvija” uzsvars par juridisko risku, kas nepastāv, varētu būt izskaidrojams ar to, ka globālā Magņitska sankciju režīma ietvaros piemērotās ASV OFAC sankcijas ir attiecināmas arī uz uzņēmumiem, kuros vismaz 50 procenti tieši vai netieši pieder personai, pret kuru tās noteiktas. Kā minēts, uzņēmumam “Ostas parks” pieder viena piektā daļa RTO.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uz “de facto” jautājumu, vai oligarhu lietas ietvaros vērtēts, vai aiz RTO īpašniekiem neslēpjas Lembergs, un vai tolaik pratināti Gundars un Jānis Lāči, norādīja, ka lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu ir publicēts biroja mājaslapā. Savukārt informāciju par to, kādas personas ir pratinātas kāda konkrēta kriminālprocesa ietvaros, sniegt liedzot likums.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu