Zinātnieki radījuši ārkārtīgi vieglu, par dimantu cietāku materiālu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Nature Communications

Zinātnieki atklājuši jaunu veidu, kā strukturēt oglekli, lai tas izturības un blīvuma ziņā būtu krietni pārāks par dimantu. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, rakstīts: lai arī sīkais oglekļa režģis ir radīts un pārbaudīts laboratorijā, tomēr vēl nepieciešami daudzi pētījumi un pārbaudes, lai to varētu sākt izmantot praktiski.  

Tomēr šis atklājums var palīdzēt mums nākotnē radīt izturīgākus un vieglākus materiālus kā jebkad, un tas ir ļoti noderīgi, piemēram, aviācijas industrijā.  

Šeit mēs runājam par tā saucamajiem nanorežģiem - porainām struktūrām, kas ir veidotas no trīsdimensionālām oglekļa daļām. Savas unikālās struktūras dēļ šie režģi ir ārkārtīgi izturīgi un viegli. 

Foto: Nature Communications

Parasti šādi nanorežģi tiek veidoti uz cilindriska rāmja bāzes, tomēr pētnieku komanda tagad šīs struktūras nolēma balstīt uz sīkām plātnēm. Lai arī šīs izmaiņas nav lielas, tomēr zinātnieki raksta, ka izturības ziņā tās ir ļoti nozīmīgas. 

Balstoties uz pirmajām aplēsēm un eksperimentiem, šis paņēmiens sola materiāla izturību palielināt par 639 procentiem salīdzinājumā ar iepriekšējo paņēmienu veidotajiem materiāliem. Lai pārbaudītu šos materiālus laboratorijā, zinātnieki izmantoja sarežģītu 3D lāzerdruku. 

Materiāla izturība patiesībā slēpjas tā daļiņu sīkajā izmērā - tās var būt pat mazākas par 100 nanometriem, kas ir tūkstoš reižu mazāk par cilvēka mata resnumu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu