Tramps grib piepildīt Stratēģisko naftas rezervi, izmantojot cenu kritumu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņoja, ka valstij vajadzētu izmantot naftas cenu vēsturisko kritumu, lai piepildītu Stratēģisko naftas rezervi.

"Mēs uzpildām mūsu nacionālās naftas rezerves (..) Jūs jau zināt - stratēģiskās rezerves," Tramps sacīja reportieriem savā ikdienas preses konferencē par koronavīrusa pandēmiju.

"Un mēs plānojam ievietot šajās rezervēs 75 miljonus barelu [naftas]," viņš piebilda.

Tramps vēlāk šajā preses konferencē konkretizēja, ka viņš pirktu šo naftas daudzumu tikai tad, ja ASV Kongress apstiprinātu finansējumu tam, vai ja federālā valdība varētu iznomāt par maksu glabātuves trešajām pusēm.

Kad naftas cenas atkal celtos, šie pārdevēji varētu pārdot savus naftas pārpalikumus.

ASV naftas cenas pirmdien saruka līdz bezprecedenta zemiem līmeņiem, kad WTI markas jēlnaftas cena maija piegādēm pirmoreiz noslīdēja zem nulles, tirdzniecības sesijas beigās nokrītot līdz -37,63 ASV dolāriem par barelu. 

Prezidents 13.martā bija paziņojis par savu nodomu piepildīt līdz malām Stratēģisko naftas rezervi. 17.aprīlī šajā rezervē, kuras pašreizējā atļautā maksimālā ietilpība ir 713,5 miljoni barelu, bija 635 miljoni barelu naftas.

Rezervei, kas ir izvietota četru pazemes glabātuvju kompleksā Teksasas un Luiziānas štatu piekrastē, kopējā ietilpība ir 727 miljoni barelu.

To ir paredzēts izmantošanai tādās ārkārtējās situācijās kā 1991.gada Persijas līča karš vai orkāna "Katrīna" sekas 2005.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu