Covid-19: Meksikas narkokarteļi uzpērk iedzīvotāju labvēlību ar pārtiku

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors atzina, ka narkotiku karteļi piegādā pārtiku un citu palīdzību iedzīvotājiem Covid-19 pandēmijas laikā, un aicināja tos izbeigt šādu rīcību.

Prezidents sacīja, ka šāda palīdzības dalīšana notikusi "vairākās vietās", bet valdība nespēj apturēt šādu praksi.

"Tas notiek, to nevar novērst," teica Lopess Obradors.

"Es negribu dzirdēt viņus sakām 'mēs izdalām palīdzības paciņas'," sacīja prezidents. "Nē, labāk lai viņi to izbeidz un padomā par savām ģimenēm un paši par sevi - tie, kas ir iesaistīti šajos pasākumos un kas tagad mani klausās vai skatās."

Sociālajos medijos ievietotos videoierakstos ir redzams, kā viena no ieslodzītā narkobarona Hoakina Gusmana meitām izdala kastes ar rīsiem, makaroniem, cepameļļu un tualetes papīru, un uz šīm kastēm ir uzdrukāts Gusmana attēls.

Ir arī ziņots, ka Meksikas ziemeļos palīdzību iedzīvotājiem dalījuši Līča kartelis un Ziemeļaustrumu kartelis.

Centienos demonstrēt savu klātbūtni un gūt sabiedrības atbalstu narkokarteļi jau iepriekš izplatījuši pārtiku un rotaļlietas svētku dienās, kā arī laikā pēc viesuļvētrām.

Lopess Obradors minēja kā piemēru, ka bandas, kas zog degvielu no cauruļvadiem, bieži mēdz atstāt vietējiem zemniekiem nelielu daudzumu benzīna un dīzeļa, lai gūtu viņu atbalstu.

Lopess Obradors ir mēģinājis izvairīties no tiešas konfrontācijas ar narkokarteļiem, tās vietā izvēloties tādus ilgtermiņa risinājumus kā darbavietu radīšana, stipendijas un darba apmācība, lai samazinātu cilvēku skaitu, ko varētu savervēt karteļi.  

Covid-19 pandēmija paralizējusi ekonomiku Meksikā, kur iedzīvotāji tiek mudināti dzīvot pašizolācijā, lai palēninātu vīrusa izplatīšanos.

Valstī ir apstiprināti 8772 inficēšanās gadījumi ar Covid-19 vīrusu, bet 712 inficētie miruši.

Meksikas varas iestādes pirmdien paziņoja, ka nosūtījušas 4700 Nacionālās gvardes karavīrus valdības slimnīcu apsargāšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu