Cenu samazinājums un kaulēšanās: kā Latvijas nekustamo īpašumu tirgus izjūt pandēmiju (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sākoties vīrusa kņadai, izskanēja dažādas spekulācijas par zemākām īpašumu cenām, īres maksu vai pat nekustamo īpašumu nozares pagrimumu. Tvnet noskaidroja, vai pandēmijas ietekme jau ir jaušama Latvijas tirgū.

Saprotams, ka šis laiks nav viegls nevienam un pandēmija kaut kādā mērā ietekmē visas nozares, tostarp arī nekustamo īpašumu tirgu. Pagājušajā nedēļā Igaunijas ziņu portāls “Postimees” ziņoja par valstī jau redzamajām koronavīrusa Covid-19 sekām. Taču kā patlaban vīrusa ietekme izpaužas Latvijas nekustamo īpašumu tirgū?

“Pircēji ir, bet viņi ir piesardzīgāki un nogaida. Nevienam nav īsti skaidrs, kad ārkārtas situācija beigsies un vai nebūs vēl lielāks koronavīrusa COVID-19 uzliesmojums,” tā portālam atzīst Kristīne Dubane, nekustamo īpašumu uzņēmuma “Ober-Haus Real Estate Latvia” dzīvojamo platību nodaļas vadītāja. Uzņēmuma pārstāve skaidro, ka ierobežojumus, ar kuriem saskaramies šobrīd, neviens nebija ieplānojis, tāpēc ir diezgan loģiski, ka daļa pircēju ir nogaidoši un mēģina izprast situāciju. Speciāliste atklāj, ka šobrīd gan ir daudzi potenciālie pircēji gaida “krīzes cenu” piedāvājumus.

“Jauno projektu segmentā, sakarā ar to, ka tur process nenorit tik ātri, nav manāms pircēju atbirums.

Pircēju samazinājums vairāk attiecas uz sērijveida projektiem,”

atklāj "Arco Real Estate" valdes loceklis un vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs. Šādai tendencei tiek minēti divi iemesli. Pirmkārt – dzīvokļu pašreizējie īpašnieki baidās ielaist savos mājokļos svešus cilvēkus īpašuma apskatei. Otrkārt – daļa pircēju gaida, kā attīstīsies šī situācija un kā tā atspoguļosies attiecībā pret cenām.

Ja salīdzina pagājušā gada marta darījumu skaitu ar šā gada skaitu, kad tika izsludināts ārkārtas stāvoklis valstī, pēc Zemesgrāmatas datiem, šogad notika par 10 līdz 15% mazāk darījumu nekā pērn. Speciālisti gan uzsver, ka skaidrāku ainu būs iespējams novērtēt tikai pēc pusgada vai gada.

Runājot par cenu kritumu, patlaban īpašumu cenas saglabājas sākotnējā līmenī.

“Nekustamo īpašumu cenu kritumu manīsim tikai pēc trim mēnešiem – tad arī pandēmijas ietekme uz tirgu būs skaidrāk redzama.

Jāteic, ka visātrāk šīs izmaiņas redzēsim sērijveida dzīvokļu tirgū, jo šo tirgus segmentu mēs monitorējam katru mēnesi. Savukārt par jaunajiem projektiem un privātmājām droši vien varēs ievērot tikai pusgada griezumā,” skaidro "Arco Real Estate" vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs.

Kas attiecas uz pircēju aktivitāti, Latvijas nekustamo īpašumu tirgū interese par mājokļiem saglabājas, taču, ņemot vērā esošo situāciju, netrūkst cilvēku, kas kaulējas par cenām.

“Ir pircēji, kas cer iegādāties īpašumus par krīzes cenām – ar samazinājumu līdz pat 50%,”

portālam atklāj “Ober-Haus Real Estate Latvia” dzīvojamo platību nodaļas vadītāja Kristīne Dubane. Pircēju kaulēšanos ir iespējams novērot gan sociālajos tīklos, gan arī paši nekustamo īpašumu aģenti saskaras zemāku cenu pieprasīšanu, tomēr lētākus mājokļus būs jāpagaida. “Vēlme pieprasīt mazāku cenu šobrīd ir īpaši aktuāla, bet vienmēr ir jāatceras, ka pārdevējam ir jābūt nepieciešamība cenu pazemināt. Šī te nepieciešamība vai piekrišana cenu samazinājumam ir atkarīga no tā, cik spiedīgi ir viņu apstākļi. Ja šobrīd bankas ir pateikušas, ka tās kredītmaksājumu samazinājumu pieļaus vai atliks, tad, visticamāk, tuvākajos mēnešos spiedīgie apstākļi pārdevējiem nebūs,” skaidro Laukalējs, piebilstot, ka pandēmijas ietekmē toties ir ievērojami mazinājušās īres un nomas maksas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu