Pasaulē 56% uzņēmumu vadītāju prognozē biznesa normalizēšanos trīs mēnešu laikā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pasaulē vairāk nekā puse jeb 56% no biznesa konsultācijas kompānijas "PricewaterhouseCoopers" ("PwC") aptaujāto uzņēmumu finanšu direktoru, prognozē biznesa atgriešanos normālā režīmā trīs mēnešu laikā, ja Covid-19 pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi beigtos tagad, liecina "PwC" aptaujas rezultāti.

Tostarp 20% uzņēmumu vadītāju prognozē biznesa atgriešanos normālā režīmā mazāk nekā mēneša laikā.

Aptaujā noskaidrots, ka 73% finanšu vadītāju ir nobažījušies par Covid-19 radītajām sekām uzņēmējdarbībā. Turklāt 45% plāno izmantot valsts sniegtās atbalsta iespējas uzņēmumiem, piemēram, nodokļu samaksas atlikšanu vai nodokļu samaksas termiņu pagarināšanu. Savukārt 9% atzinuši, ka Covid-19 būtiski neietekmē viņu uzņēmumu, lai arī situācija nepārtraukti tiek uzmanīta.

Uzņēmumu finanšu vadītāji norādījuši arī uz Covid-19 negatīvu ietekmi attiecībā uz darbaspēku - 45% aptaujāto finanšu vadītāju pauduši uzskatu, ka ir samazinājusies darbinieku produktivitāte attālināta darba iespēju trūkuma dēļ, savukārt 42% respondentu paredz darbinieku dīkstāvi, bet 28% - atlaišanu.

"PwC" Biznesa konsultāciju nodaļas direktors Raimonds Dauksts norādīja, ka ārkārtējā situācija ir radījusi jaunus izaicinājumus uzņēmumiem visā pasaulē. 

"Aptaujā noskaidrots, ka 77% finanšu vadītāju ir sākuši uzņēmuma izmaksu samazināšanu, lai gan tikai 48% ir pārskatījuši uzņēmumu finanšu plānus. Šāda pieeja liecina, ka finanšu vadītāji nopietni uztver Covid-19 ietekmi un ir gatavi ļoti ātri pieņemt lēmumus par uzņēmuma darbības optimizāciju," viņš skaidroja.

Dauksts atzīmēja, ka 65% uzņēmumu plāno atlikt vai pilnībā atteikties no kapitālietilpīgu projektu realizācijas, kas ir sliktas ziņas kompānijām, kuras darbojas būvniecības un B2B jeb "bizness biznesam" nozarēs, jo iepriekšminētie lēmumi atstās negatīvu ietekmi uz šo nozaru uzņēmumu darbību arī vidējā termiņā.

"Šiem uzņēmumiem vajadzētu būt skaidri izstrādātiem vairākiem nākotnes attīstības modeļiem (pozitīvais, reālistiskais un negatīvais), un, atkarībā no situācijas tālākās attīstības, attiecīgi veikt plānoto darbību kopumu. Tas ļaus uzņēmumam ātri reaģēt uz izmaiņām tirgū un pielāgot darbību jaunajiem apstākļiem," viņš norādīja.

"PwC" veidotajā "PwC's Covid-19 CFO Pulse" aptaujā noskaidrots 824 pasaules finanšu vadītāju viedoklis par Covid-19 ietekmi uz uzņēmējdarbību. 

Latvijā "PwC" pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2018.gada 1.jūlija līdz 2019.gada 30.jūnijam, strādāja ar 9,262 miljonu eiro apgrozījumu, bet kompānijas peļņa bija 824 196 eiro. Kompānija reģistrēta 1993.gada augustā, un tās pamatkapitāls ir 943 364 eiro.

Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Ungārijā reģistrētais uzņēmums "PricewaterhouseCoopers Konyvvizsgalo Kft".

"PwC" nodrošina revīzijas un konsultatīvo pakalpojumus dažādu nozaru kompānijām, kā arī valsts un pašvaldību institūcijām. Kompānijas pamatdarbība ir finanšu pārskatu revīzija, grāmatvedības un nodokļu pakalpojumi, konsultācijas biznesa procesu optimizācijas jautājumos, IT izmantošanā un citos ar uzņēmumu attīstību un vadību saistītos jautājumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu