Lietuvā par Īpašā izmeklēšanas dienesta amatpersonas ietekmēšanu aizturēti trīs advokāti un uzņēmējs (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite
Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietuvā saistībā ar mēģinājumu nelikumīgi ietekmēt Īpašā izmeklēšanas dienesta (STT) amatpersonas otrdien aizturēti trīs advokāti un viens uzņēmējs, paziņojusi Ģenerālprokuraūra.

Kā preses konferencē pastāstījis ģenerālprokurora vietnieks Žīdrūns Radišausks, pie aizdomās turētajiem atrasta informācija, kas savākta par kādu STT darbinieku, un varēja tikt izmantota, lai panāktu, ka augstas STT amatpersonas pieņem uzņēmējam labvēlīgus lēmumus.

"Aizdomās turētie ir četri, un mums ir dati, ka viņu rīcībā ir informācija par citu personu, kurai pie viņiem nevajadzētu būt," viņš norādījis, piebilstot, ka runa ir "par personiska rakstura un dienesta informāciju personas tālrunī".

“Personiska informācija - tie ir dati, kas ļauj identificēt personas ģimenes locekļus, tuviniekus (..). Oficiāla rakstura ziņas - tā ir informācija par tiesvedības gaitu, darbībām, kas veiktas Īpašās izmeklēšanas dienestā, sākot no to ierosināšanas, izplānošanas, izpildes, stratēģijas izstrādes un saziņas ar kolēģiem,” izteicies Radišausks.

Pēc viņa teiktā, viena no amatpersonām ir STT izmeklētāja, kas veic pirmstiesas izmeklēšanu Valsts asinsdonoru centra lietā, bet otrs - šā dienesta direktors Žīdrūns Bartkus. Minētajā lietā par tirgošanos ar ietekmi un citiem noziedzīgiem nodarījumiem tiek turēti aizdomās divi cilvēki, tai skaitā otrdien aizturētais uzņēmējs, bet viens no aizturētajiem advokātiem viņu šai lietā aizstāv.

Kā savukārt norādījis Bartkus, nebūtu precīzi apgalvot, ka ievāktā informācija attiecas uz viņu pašu, taču to mēģināts izmantot, lai viņu šantažētu. "Ar mani vienīgi tika runāts, lai mēs pieņemam lēmumus,“ viņš izteicies.

"Lai kāda būtu šī informācija, vēl nekad nav bijis, un es ceru, arī nebūs tā, ka advokāti, kuriem likumīgi jāaizstāv savi klienti, iedrošinātos nākt tieši pie iestādes vadītāja un izvirzīt ultimatīvu prasību pieņemt to vai citu lēmumu, piedraudēdami, ka pretējā gadījumā tiks veiktas tādas vai citādas darbības," viņš uzsvēris.

"Tas ir pirmais gadījums Īpašā izmeklēšanas dienesta vēsturē, kad tiek mēģināts šantažēt STT, draudot tā darbiniekiem. Prasība, lai STT pieņem vēlamos lēmumus, piedraudot atklāt nelikumīgi pieejamu nepublisku oficiālu informāciju, nekādā veidā nav uzskatāma par likumīgu aizstāvības līdzekli," teikts STT izplatītajā paziņojumā.

Tajā atgādināts, ka STT ir "neatkarīga tiesībsargājoša institūcija, kas savā darbībā ievēro augstākos caurskatāmības standartus, tāpēc nekādi mēģinājumi to ietekmēt un pieprasīt tādu vai citādu risinājumu nav un netiks pieļauti".

Kā žurnālistiem pastāstījis Lietuvas kriminālpolicijas biroja priekšnieks Rolands Ķišķis, aizdomās turētie aizturēti otrdienas rītā, viņu dzīvesvietās un birojos veiktas kratīšanas un citas procesuālas darbības.

Pēc viņa teiktā, trīs aizturētie advokāti strādā divos Viļņas advokātu birojos.

Saskaņā ar ziņu aģentūras BNS avotu sniegto informāciju aizturētie ir advokātu profesionālās asociācijas "WINT law firm" advokāts Ģiedrjus Danēļus, kā arī advokātu profesionālās asociācijas "Intra lex" advokāti Valds Rakausks un Daiņus Barons.

Pēc šo avotu ziņām, aizturētais uzņēmējs ir kompānijas "Solis Tribus" akcionārs Antans Petrošus, kuru Valsts asinsdonoru centra lietā aizstāv Danēļus.

Šai lietā aizdomā turētā statuss ir arī bijušajai Lietuvas Valsts asinsdonoru centra vadītājai Joanai Bikulčienei. Tiesībsargājošās iestādes viņu tur aizdomās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un centieniem kopā ar līdzzinātājiem pārņemt un monopolizēt asins plazmas savākšanu un asins preparātu piegādi Lietuvas medicīnas iestādēm, atstumjot ārvalstu konkurentus. Pati Bikulčiene, kas 2018.gada aprīlī atkāpās no amata, šīs apsūdzības noraida.

Danēļus kandidatūru premjerministrs Sauļus Skvernelis 2018.gadā bija izvirzījis tieslietu ministra amatam, taču prezidente Daļa Grībauskaite to noraidīja. Savukārt ģenerālprokurors Ēvalds Pašilis 2016.gadā ieteica viņu par savu vietnieku, bet toreiz savu kandidatūru atsauca pats advokāts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu