Kāda ir jaunā koronavīrusa patiesā izcelsme? Zinātnieki nav vienisprātis (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sikspārnis. Ilustratīvs attēls.
Sikspārnis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Zinātnieki saka, ka ir ļoti ticams, ka jaunais koronavīruss radās sikspārņos, tomēr vai tiešām tas pēc tam nonāca zvīņnešos un cilvēkos? 

Sabiedrībā informācija par jaunā koronavīrusa izcelsmi ir visai labi iesakņojusies: 2019. gada beigās kāds tagad slavenajā Uhaņas jūras velšu tirgū no kāda dzīvnieka inficējās ar vīrusu. Tas, kas notika tālāk, joprojām ir vēsture tās veidošanās procesā, rakstīts izdevumā "The Guardian".

Tirgus fotogrāfijas ar zvīņnešiem ātri nonāca pasaules mediju rokās, liekot domāt, ka tieši zvīņneši bija starpposms vīrusa ceļā no sikspārņiem uz cilvēku. 

Foto: AFP / Scanpix

Tomēr joprojām pastāv noteiktas neskaidrības par “Covid-19” patieso izcelsmi, to skaitā tieši kura dzīvnieku suga galu galā to nodeva cilvēkiem. Zinātnieki to noskaidrot cenšas vaiga sviedros, jo zināšanas par to, kā sākās pandēmija, var palīdzēt novērst nākamo potenciālo pandēmiju. 

Mikrobioloģijas profesors Stīvens Tērners no Melburnas universitātes saka, ka vīruss, visticamāk, ir cēlies sikspārņos. Tomēr šeit arī pavediens beidzas. 

Par hipotēzi, ka vīruss parādījās Uhaņas tirgū, cilvēkam kontaktējoties ar dzīvnieku, Tērners saka: “Es nedomāju, ka tas ir viennozīmīgi. Šāda veida vīrusi dzīvnieku valstī cirkulē visu laiku.” 

Fakts, ka vīruss inficēja arī tīģerus Ņujorkas zoodārzā, parāda, ka vīruss var ceļot starp sugām.  

“Noskaidrot sugas, kuras šis vīruss var inficēt, ir ļoti svarīgi, jo tas var palīdzēt mums noskaidrot, kur vīruss ir cēlies,” skaidroja Tērners. 

Zinātnieki saka, ka ir ļoti ticams, ka vīruss ir cēlies sikspārņos, tomēr pēc tam tas izgājis cauri kādam citam starpniekam tādā pašā veidā kā citi koronavīrusi, piemēram, SARS, kurš parādījās sikspārņos, tad nonāca kaķiem līdzīgajās civetās un visbeidzot inficēja cilvēkus. 

Viens no dzīvniekiem kalpo kā starpnieks starp sikspārņiem un cilvēkiem arī šajā gadījumā - tas varētu būt zvīņnesis. Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība vēsta, ka “zvīņneši ir pasaulē visbiežāk nelegāli tirgotie dzīvnieki.” Zvīņnešu gaļa tiek ļoti augstu vērtēta, turklāt tai esot dziednieciskas īpašības. 

Kā rakstīts zinātniskajā žurnālā “Nature”, zvīņneši oficiāli Uhaņas tirgū tirgoti netika, tomēr tas ir apšaubāmi, ņemot vērā, ka tos tirgot ir nelegāli. 

“Vai nabaga zvīņneši bija tie dzīvnieki, uz kuriem vīruss pārleca, nav īsti skaidrs. Vīruss  sajaucās vai nu kādos citos dzīvniekos, vai zvīņnešos, vai arī nonāca cilvēkos un tur evolucionēja,” teica Tērners. 

Viens no vīrusa genoma pētījuma veicējiem, Edvards Holmss, arī atzīmēja, ka starpnieka sugas identitāte joprojām ir neskaidra. 

Kādā statistiskā pētījumā, kurā tika aplūkots, kādos dzīvniekos vīrusi var attīstīt spēju piesaistīties cilvēka šūnām, zvīņneši bija vieni no šiem dzīvniekiem līdz ar kaķiem, bifeļiem, liellopiem, kazām, aitām un baložiem. 

Savukārt kādā citā pētījumā zvīņneši ir izslēgti no potenciālo starpnieku saraksta, jo līdzīgu vīrusu paraugos, kas tika iegūti no šiem dzīvniekiem, trūka aminoskābes, kas ir klātesoša koronavīrusā, kurš tagad cirkulē cilvēkos. 

Pētījumā, kurā darbojās Holmss, izvirzīta teorija, ka versija par to, ka cilvēks inficējās ar koronavīrusu, saskaroties ar kādu dzīvnieku, ir tikai viena no “Covid-19” izcelsmes versijām. Vēl viena versija ir tāda, ka vīruss nonāca cilvēkos un tikai tad pielāgojās un attīstījās, lai varētu izplatīties tālāk cilvēku vidū. 

Pirmā 41 “Covid-19” pacienta analīze, kas publicēta zinātniskajā žurnālā “Lancet”, atklāja, ka 27 no tiem bija bijuši tiešā sakarā ar Uhaņas tirgu. Tomēr turpat arī atklājās, ka pašam pirmajam zināmajam gadījumam ar tirgu kontakta nebija. Tas varētu būt vēl viens iemesls, kāpēc apšaubīt sabiedrībā nostabilizējušos stāstu par vīrusa aizmetņiem. 

Imunologs Stenlijs Pērlmans savukārt saka, ka ideja, ka Uhaņas tirgus ir saistīts ar jaunā koronavīrusa izcelsmi, nav izslēdzama 

Lai arī visi zinātnieki piekrīt, ka pastāv liela iespēja, ka vīruss radās sikspārņos, tomēr maz ticams, ka mēs to kādreiz uzzināsim, jo sikspārņi no Uhaņas ātri vien tika aizvākti. 

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu