Studiju virzienu akreditāciju pagarinās par pusgadu, taču izskan šaubas, vai ar to pietiks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ceturtdien, 23.aprīlī, Saeimas deputāti lems par grozījumiem Augstākās izglītības likumā, kas paredz studiju virzienu akreditācijas grafika pagarināšanu par sešiem mēnešiem, trešdien nolēma Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs skaidroja, ka, ņemot vērā Covid-19 izraisītās sekas un ierobežojumus, studiju virzienu akreditācijas process nevar noritēt.

Ārvalstu eksperti, kuriem jāpiedalās akreditācijas procesā, nevar ierasties Latvijā un veikt akreditāciju, tāpēc IZM rosina pagarināt visu studiju virzienu grafiku par pusgadu, lai Augstākās izglītības centram (AIC) nebūtu jāveic "dubultdarbs". AIC atbalstījis šo priekšlikumu.

Saeimas Juridiskajam birojam nebija iebildumu pret šiem grozījumiem un tika pieņemts lēmums nodot skatīšanai pirmajam lasījumam konkrētos likuma grozījumus.

Iebildumus IZM izstrādātajiem grozījumiem pauda Rektoru padomes pārstāvis Jānis Bernāts, kurš vērsa uzmanību tam, ka nav iespējams garantēt, ka jau septembrī "dzīve atgriezīsies normālās sliedēs", atjaunosies aviosatiksme un ierobežojumi tiks atcelti arī citās valstīs, tāpēc viņš piedāvāja akreditācijas grafiku pagarināt par gadu.

Stepanovs minēja, ka ministrijā ir diskutēts par šādu variantu, tomēr ministrija vēlas grafika pagarināšanu noteikt par sešiem mēnešiem un ja būs nepieciešams - lūgt pagarinājumu vēlreiz.

Rektoru padomes priekšlikumu atbalstīja deputāts Jānis Vucāns (ZZS), kurš vaicāja Stepanovam par citu Eiropas Savienības valstu pieredzi šai jautājumā. IZM pārstāvis skaidroja, ka kopīgas pieejas neesot un atsevišķas valstis jau ir pagarinājušas termiņus, savukārt citām valstīm termiņi tika pagarināti pamatojoties uz ārkārtējo situāciju.

Jau ziņots, ka aprīļa sākumā valdība atbalstīja grozījumus Augstskolu likumā, kas nosaka izmaiņas visā studiju virzienu akreditācijas grafikā, pagarinot studiju virzienu akreditācijai paredzētos termiņus par sešiem mēnešiem.

IZM skaidroja, ka šogad bija paredzēts veikt 57 studiju virzienu novērtēšanas, taču AIC un augstskolas, kā arī koledžas jau parakstījušas līgumus par 43 studiju virzienu novērtēšanu, kuru izpildi "force majeure" apstākļos nav iespējams nodrošināt.

Ņemot vērā radušos situāciju visā pasaulē, šobrīd vairāki ārvalstu eksperti, kuri ir apstiprināti studiju virzienu novērtēšanām, atceļ ceļojumus vai arī izsaka atteikumu piedalīties novērtēšanas vizītēs, līdz ar ko ārvalstu ekspertu piesaiste ir apgrūtināta vai pat neiespējama, kas kavē novērtēšanas procedūru gaitu, līdz ar to nav iespējams iekļauties normatīvajā regulējumā noteiktajos termiņos, norāda ministrija.

Jau martā tika vēstīts, ka ārkārtējās situācijas periodā plānotās akreditācijas izglītības iestādēs nenotiek, aģentūra LETA uzzināja Izglītības kvalitātes valsts dienesta tīmekļa vietnē.

Izglītības kvalitātes valsts dienests informēja, ka sazināsies ar visām izglītības iestādēm, kurās tuvākajā laikā bija plānota akreditācija, un individuāli vienosies par turpmākās rīcības plānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu