Modernie auto slikti turas uz grants ceļa. Kāpēc? (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Nav nekāds noslēpums, ka riepas tiek izstrādātas braukšanai pa labiem vai nosacīti labiem ceļiem. Savukārt mūsu ikdiena var nedaudz atšķirties. Mums Latvijā ir gana daudz grants ceļu, kā arī šoseju un mazākas nozīmes ceļu ar vecu, abrazīvu asfaltu, kur tās gludās riepas īsti labi nedarbojas. Apvidus automobilim izvēle būtu elementāra - ņemam kārtīgu "zobratu" un nezinām bēdu. Bet, kā rīkoties vieglās automašīnas īpašniekam? Lūk, daži ieteikumi.

"Mūsdienu riepas sāk palikt visas vienādas, gludas un ar taisnām rievām. Viņas ir ļoti labas uz asfalta, uz bruģa. Bet, ja bieži jāpārvietojas pa grants segumu, jāmeklē kaut kas rupjāks," stāsta Autoriepu nama direktors Oskars Krampāns.

Vienkāršākais risinājums būtu braukt ar ziemas vai vissezonas riepām, jo tām ir rupjš un dziļš protektors. Vienīgi jārēķinās, ka šāda riepa, visticamāk, ātrāk nodils, jo ziemas riepām ir mīkstāks gumija sastāvs.

Vissezonas riepas ir cietākas. Ne velti tās kā orģinālo apriepojumu uzstāda daudziem krosoveriem. Taču te atkal ir cita bēda - labas vissezonas riepas nav lētas, un tas tomēr ir kompromiss.

"Ja ir izvēle par labu riepām, kas vairāk domātas lietot pa grants ceļu, jārēķinās, ka degvielas ekonomijas rādītāji paliks nedaudz zemāki. Tādām riepām bloki ir vairāk atstatus un rada lielāku rites pretestību, turpretī riepām, kas paredzētas tikai asfaltam, tādu atstarpju gandrīz nemaz nav," - tā Krampāns.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Riepu industrijai necik nerūp tas, ka Latvijā vēl ir gana daudz grants ceļu, kas daudziem ir ikdiena, bet citiem - iespēja izskrieties rallija režīmā. Tādēļ arī riepu, kas labi kalpotu kā uz asfalta, tā arī ceļa ar grants segumu, ir maz. Pēc eksperta teiktā šādas riepas gandrīz vairs netiek ražotas; ir ļoti maz ražotāju, kam tādas vispār palikušas.

Savulaik forumos parādījās atziņas, ka uz grants it kā labāk turas vasaras riepas ar virzienveida protektoru, nevis tagad tik izplatītie asimetriskie zīmējumi. Bet jau atkal bēda - tādu vasaras riepu tikpat kā vairs nav!

"Jā kādreiz bija populāras riepas ar virzienveida zīmējumu, bet šobrīd tādas ir ļoti, ļoti maz," norāda Krampāns, pie viena piebilstot, ka vissezonas riepām gan tāds protektors vēl aizvien ir aktuāls.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Skatīsimies patiesībai acīs. Neviens riepu ražotājs pasaulē neražo riepas speciāli vieglajam automobilim, kas ikdienā pārvietojas pa granti. Tāpēc mums nākas meklēt kompromisu, un tā būs riepa ar dziļu protektoru un dalītu protektora zīmējumu. Šāda riepa būs nedaudz smagāka, taču labāk turēsies uz grants arī tad, ja sāks līt lietus, un tai visticamāk būs arī labāka nodilumizturība. 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu