Sezonālās pārmaiņas: kā balkonā ietilpināt vairākas funkcijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vairums balkonu Latvijas mājokļos ir nevajadzīgu mantu noliktavas, un IKEA pētījumā par dzīvi mājās noskaidrots, ka tikai 7% Latvijas iedzīvotāju uzskata balkonu par piemērotu vietu atpūtai.

Interjera dizainere Renāte Vāvere uzskata, ka ar pārdomātu iekārtojumu balkons siltajā gada laikā var kļūt par papildu vietu, kur baudīt atpūtu, un par cienīgu dzīvojamās telpas papildinājumu. Interjera dizainere apkopojusi 10 balkona funkcijas un dalās praktiskos ieteikumos, kā iekārtot šo nereti novārtā pamesto telpu.

“IKEA pētījumā atklājās, ka 70% Latvijas iedzīvotāju atpūta saistās ar svaigu gaisu un dabu.

 Pašreizējā situācijā balkons ir kļuvis par tuvāko vietu, kur baudīt sauli, tāpēc, dienām kļūstot siltākām, ir vērts padomāt, kā to izmantot vislabāk.

Pārdomāti plānojot, balkona pārvērtības izdosies arī ar ļoti nelielu budžetu. Balkons var kļūt gan par miniatūru dārziņu, gan ērtu stūrīti, kur baudīt tasi tējas vai kafijas, gan vietu rotaļām ar bērniem. Kad ārā ir silts, balkons var kļūt par vēl vienu istabu,” ir pārliecināta Renāte Vāvere.

Ar ko sākt?

Lai balkons pārvērstos par vietu, kur vēlies atgriezties vēl un vēl, vispirms ir jāsaprot, ko tieši vēlies tur darīt.

Vai izmantosi iespēju pastrādāt svaigā gaisā? Varbūt tevī snauž dārznieks un tu vēlētos izveidot savu garšaugu un puķu dārzu? Bet varbūt var darīt gan šo, gan to, – viss ir iespējams ar atjautīgu plānojumu un gudriem risinājumiem.

Galerija: Balkona pārvērtības - Pirms un pēc

Vienreiz padarīts, visu vasaru izbaudīts. Kā viens balkons var pildīt 10 funkcijas?

 Glabā mantas

 Lielākoties balkoni ir šauri un gari, un dizainere iesaka izmantot abus balkona galus mantu glabāšanai, vizuāli padarot telpas proporcijas harmoniskākas. Galā var arī pielikt speciālus stiprinājumus velosipēda pakarināšanai vai veļas žāvētāju. Der padomāt par iespējām izmantot sienas visā augstumā, ieliekot balkonā augstos skapjus vai izvēloties sienas plauktus, kas piemēroti lietošanai ārā. Sienas plaukti ir īpaši praktiski, jo neaizņem vietu uz grīdas, tāpēc uz balkona ir vairāk vietas, kur apgriezties.

Foto: Publicitātes foto

Atpūties

Renāte Vāvere uzskata, ka balkona vidējo daļu vislabāk atvēlēt galdam ar krēsliem. Saliekamas mēbeles ir prātīgs risinājums, ja vietas ir pavisam maz, jo tad tās var kompakti noglabāt brīžos, kad nav nepieciešamas. Ir jāpievērš uzmanība tam, vai izvēlētās mēbeles ir piemērotas lietošanai ārā. Pat slēgtā balkonā parastas, telpām paredzētas mēbeles var ātrāk nolietoties, jo nav noturīgas pret krasām temperatūras izmaiņām, tiešiem saules stariem, mitrumu un putekļiem. Izvēlies āra mēbeles, lai tās priecētu ilgāk. Par nedaudziem desmitiem eiro var iegādāties āra galdu ar krēsliem. Ja pietiek vietas, iekārtojumu var papildināt ar āra dīvānu. Vēl ērtākai atpūtai noteikti pievieno arī pledus un spilvenus.

Izveido dārzu

 Ja vēlies pārvērst savu balkonu zaļojošā oāzē, augus un ziedus var stādīt ne tikai balkona kastēs. Papildini ar iekaramiem un uz grīdas liekamiem puķu podiem. Kombinējot augus ar dažādu augstumu, var izveidot pat veselu mazdārziņu, kur netrūks garšaugu, briedīs aromātiskas zemenes un ienāksies paši gardākie tomāti. Sezonas beigās puķupodus var salikt uz plauktiem, lai tie gaida nākamo vasaru. Veikalu plauktos ir pieejami āra plaukti ar īpašu pārsegu, ar kuru plaukts pārtop nelielā siltumnīcā, lai pašaudzētu labumu sezona sāktos vēl ātrāk.

Baudi gardas maltītes

 Kad vien laikapstākļi atļauj, ieturi maltītes ārā. Traukus un ēdienus var iznest uz paplātes, lai nebūtu jāiet tiem pakaļ vairākas reizes, bet augļus, dārzeņus un uzkodas salikt grozā. Uz balkona noteikti gribēsies pakavēties ilgāk, ja karstais dzēriens būs ieliets termokrūzē vai termosā, kur tik ātri neatdzisīs. Svinīgākai noskaņai var uzklāt galdautu un izrotāt galdu. Pietiek ar pāris akcentiem, lai pavisam ikdienišķu maltīti pārvērstu svētkos.

Foto: Publicitātes foto

Strādā svaigā gaisā

 Pa dienu brokastu stūrītis var pārvērsties mājas birojā, bet, ja tāda nav, var lietot arī speciālu klēpjdatora paliktni. Rakstāmpiederumus var salikt nelielā kastē vai grozā un dokumentus glabāt pārvietojamā organizatorā, kur tie būs pasargāti no neparedzamām vēja brāzmām. No saules un lietus var paslēpties zem saulessarga, bet var arī izveidot nojumīti no auduma. Materiāli, kas nav gaismu necaurlaidīgi, vienlaikus aizsedz balkonu no svešiem skatieniem un ļauj izmantot dienas gaismu.

Sajūti vasaras vakaru burvību

 Garajos vasaras vakaros balkonā var uzburt pasaku valstību ar lampiņu virtenēm vai laternām, kas darbojas ar saules baterijām. To maigā gaisma dos iespēju baudīt siltās novakares arī tad, kad būs sabiezējis mijkrēslis. Vienmēr noder arī sveces. Mājokļiem, kur dzīvo bērni, ieteicams izvēlēties LED sveces, taču romantisku vakaru divatā padarīs īpašu dzīvās parasto sveču liesmiņas. Jāņem vērā, ka sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības, un tās noteikti nevajadzētu likt tuvu tekstilam vai citiem priekšmetiem, kas varētu viegli aizdegties.

Izveido vietu rotaļām

 Pat balkonā ar labu grīdas segumu paklājs var radīt sevišķi mājīgu noskaņu. Uz paklāja bērniem ir arī patīkamāk rotaļāties. Ir vērts izvēlēties īpaši āra apstākļiem paredzētus paklājus, jo tie ir noturīgi pret izbalēšanu un tiem praktiski nekaitē ne saules stari, ne lietus. Bērnu rotaļlietas var salikt kastēs un grozos, ko var viegli iznest uz balkona un ienest atpakaļ iekšā. Mēbeļu un būvniecības preču veikalos ir arī pieejamas āra mēbeles bērniem, lai mazie justos uz balkona kā mājās. Noteikti jāpārliecinās par to, vai balkons ir drošs rotaļām, un mazus bērnus nekad nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

Dzīvo aktīvi

Ja balkona mēbeles ir saliekamas, var ātri atbrīvot vietu, piemēram, vingrošanai vai dejošanai. Varbūt tu aizraujies ar jogu? Arī ar to var nodarboties uz balkona. Ja vietas ir pietiekami, uz balkona var glabāt vingrošanas piederumus, lai tie neaizņemtu vietu istabā.

Žāvē veļu

 Veļas izžaušanai nemaz nevajag daudz vietas. Izmantojot atjautīgus risinājumus, piemēram, iekaramo žāvētāju ar speciāliem knaģiem vai saliekamus žāvētājus, varēs izkarināt visu, kas nepieciešams. Veļu var sašķirot ietilpīgos maisos, ko savukārt var ērti pakarināt uz āķiem pie sienas.

Foto: Publicitātes foto

Nododies vaļaspriekiem

 Vienalga, kāds ir tavs vaļasprieks, vietu uz balkona var pielāgot dažādām nodarbēm. Gleznot vai atjaunot kādu nelielu mēbeli, kurai tas jau sen bija nepieciešams. Balkons noder arī hobijiem nepieciešamo mantu glabāšanai, teiksim, makšķerēšanas piederumiem. Sīkumiem pie sienas var pat pielikt perforētu dēli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu