Karteļi arī raud: Covid-19 pandēmija ir smags trieciens globālajai narkotiku tirdzniecībai (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Covid-19 pandēmija, kuras dēļ visā pasaulē slēgtas robežas un paralizētas ekonomikas, ir smags trieciens arī globālajiem narkotiku ražošanas un tirdzniecības grupējumiem, vēsta aģentūra AP. 

Organizētās noziedzības grupējumi, kas nodarbojas ar tādām narkotikām kā metamfetamīns un fentanils, ir atkarīgi no ķīmisko vielu piegādēm no citām valstīm, kas nozīmē, ka robežu slēgšana paralizē šo narkotiku ražotāju darbību. 

Viens no galvenajiem ķīmisko vielu piegādātājiem metamfetamīna un fentanila ražotājiem atrodas Ķīnas pilsētā Uhaņā, kur sākās Covid-19 epidēmija. 

Tikmēr Meksikas un Kolumbijas narkokarteļu darbību negatīvi ietekmējuši Covid-19 izplatības dēļ noteiktie ierobežojumi, kas traucē gan narkotiku ražošanu, gan transportēšanu, kā arī negatīvi ietekmē pieprasījumu un pārdošanas apjomus.

Noziedzīgo grupējumu aktivitāte uz ASV un Meksikas robežas, kas ir viens no noslogotākajiem narkotiku ceļiem pasaulē, pandēmijas dēļ ir ievērojami samazinājusies. Savukārt bāri un naktsklubi visā ASV, kas parasti ir ienesīgas narkotiku dīleru tirgošanās vietas, ir ciet. 

Sarūkot gan pieprasījumam, gan piedāvājumam, ir palielinājušās narkotiku cenas. 

“Viņi [narkotiku tirdzniecības grupējumi] saskaras ar piedāvājuma un pieprasījuma problēmām. Pat ja produktu izdodas piegādāt tirgū, tajā nav pircēju,” norāda bijušais Meksikas izlūkdienesta CISEN drošības analītiķis Alehandro Hope.

Covid-19 pandēmija skārusi gandrīz visu narkotiku tirdzniecību, piegāžu traucējumus piedzīvojot gan vairumtirdzniecības, gan mazumtirdzniecības līmenī. Cerot uz labākiem laikiem, narkotiku kontrabandisti pie ASV robežas veido narkotiku un skaidras naudas krājumus. 

Narkotiku kontrabandistu izrakts tunelis zem Meksikas un ASV robežas 
Narkotiku kontrabandistu izrakts tunelis zem Meksikas un ASV robežas Foto: AP/Scanpix

Kā liecina ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) apkopotā informācija, pandēmijas dēļ samazinājusies arī no narkotiku tirdzniecības iegūtās naudas atmazgāšana, tāpat būtisku kritumu piedzīvojusi arī narkotiku tirdzniecība tā dēvētajā tumšajā tīmeklī. 

“Karteļu krusttēvi piedzīvo grūtus laikus,” norāda bijušais DEA Teksasas pilsētas Elpaso izlūkošanas centra vadītājs Fils Džordans.

Kokaīna cenas vairākās ASV pilsētās ir pieaugušas par 20% vai pat vairāk. Tikmēr heroīns kļuvis grūtāk pieejams, piemēram, Denverā un Čikāgā, bet fentanila piedāvājums sarucis Hjūstonā un Filadelfijā. Savukārt Losandželosā metamfetamīna cena pēdējo nedēļu laikā ir vairāk nekā dubultojusies, sasniedzot 1800 dolārus par mārciņu (0,45 kilogramiem). 

“Ir vērojams [narkotiku] trūkums, bet tajā pašā laikā ir arī alkatīgi nelieši, kas situāciju izmanto, lai nopelnītu vēl vairāk naudas. Sliktie puiši ļoti bieži izmanto nacionālas krīzes situācijas, lai palielinātu savu produktu cenas,” uzsver bijušais DEA vadītāja vietnieks Džeks Railijs.

Pašreizējā situācija visvairāk ir ietekmējusi sintētisko narkotiku metamfetamīna un fentanila apriti, jo Meksikas narkokarteļi lielā apjomā importē narkotiku izgatavošanai nepieciešamās ķīmiskās vielas no Ķīnas, lai rūpnieciskos apjomos ražotu narkotikas, kas vēlāk tiek nogādātas pārdošanai ASV. 

Narkokarteļi arvien vairāk pārorientē savu darbību no narkotikām, kurām nepieciešama stādīšana un audzēšana, piemēram, heroīna un marihuānas, tā vietā vairāk koncentrējoties uz sintētiskajiem opioīdiem, kā fentanils, jo tos var ražot visu gadu, bez jebkādiem ierobežojumiem, tie ir arī spēcīgāki par heroīnu, bet to ražošana un pārdošana ir ienesīgāka.

Meksikas pagrīdes fentanila laboratorijas izejvielu sagādē ir ļoti atkarīgas no Ķīnas piegādātām izejvielām. 

Lielu daļu fentanila ražošanai nepieciešamo izejvielu Meksikas narkokarteļi importē no viena uzņēmuma, kas bāzēts Ķīnas pilsētā Uhaņā, kas pēc Covid-19 epidēmijas sākuma gandrīz pilnībā tika slēgta.

Fentanila izgatavošanai nepieciešamo izejvielu tirdzniecība internetā
Fentanila izgatavošanai nepieciešamo izejvielu tirdzniecība internetā Foto: AP/Scanpix

“Uhaņas karantīna pilnīgi noteikti negatīvi ietekmēja fentanila tirdzniecību,” norāda Bens Vesthofs, kurš sarakstījis grāmatu par fentanila pagrīdes rūpniecību. 

“Galvenais iemels, kāpēc Ķīna ir galvenais piegādātājs [fentanila ražotājiem], ir tas pats, kāpēc Ķīna ir galvenais piegādātājs visam - Ķīna to saražo lētāk. Karteļiem nebija nekādas finansiālas motivācijas ražošanu pilnībā nodrošināt pašiem,” uzsver eksperts.  

Covid-19 krīzes dēļ fentanila izgatavošanai nepieciešamo izejvielu cenas ir sākušas pieaugt, un, ņemot vērā grūtības ar piegādēm, Meksikas narkokarteļi rīkojas, lai mazinātu atkarību no ārvalstu piegādēm un paši pilnībā nodrošinātu visu fentanila rūpniecisko procesu. 

“Koronavīrusa dēļ viņi [Meksikas narkokarteļi] visu sāk darīt paši,” piebilst Vesthofs.

Tikmēr DEA Elpaso struktūrvienības aģents Kails Viljamsons norāda, ka situācija uz Meksikas un ASV robežas šobrīd līdzinās pārdomu brīdim šaha spēlē, kur neviens, it īpaši narkotiku kontrabandisti, nevēlas izdarīt nepareizu gājienu. 

“Viņi šobrīd ir paņēmuši pauzi. Viņi negrib būt vieglprātīgi un uzņemties liekus riskus,” norāda Viljamsons. 

Kā norāda Teksasas Austrumu apgabala prokurors Džozefs Brauns, daļa Meksikas narkokarteļu šobrīd apzināti nelaiž tirgū to rīcībā esošos metamfetamīna krājumus, tādējādi manipulējot ar tirgu. 

“Daži karteļi saviem biedriem pat ir devuši tiešas pavēles, brīdinot, ka ikviens, kurš šajā laikā tiks pieķerts pārdodam metamfetamīnu, tiks nogalināts,” piebilst Brauns. 

Tas gan nenozīmē, ka narkotiku plūsma no Meksikas uz ASV ir apstājusies pavisam. Par to liecina arī tas, ka ASV varas iestādes turpina konfiscēt narkotikas. Tomēr arī konfiscēto narkotiku apjoms ir samazinājies, ņemot vērā vispārējā narkotiku kontrabandas apjoma kritumu. 

ASV konfiscētas narkotikas
ASV konfiscētas narkotikas Foto: AP/Scanpix
Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu