RTU zinātnieki piedalās zinātnes projektos cīņai ar Covid-19 pandēmiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
RTU inženierzinātņu centrs
RTU inženierzinātņu centrs Foto: Publicitātes foto

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki iesaistījušies Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) zinātnes projektos cīņai ar globālo Covid-19 pandēmiju, informēja RTU Sabiedrisko attiecību departamenta Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Viņa norādīja, ka CERN strādājošie RTU zinātnieki piedalās plaušu ventilatora un sejas masku izstrādē, savukārt CERN Baltijas grupas partnerinstitūcijas - RTU un Latvijas Universitāte (LU), kā arī citi partneri - piedāvās superdatorus - skaitļošanas resursus, lai zinātnieki Latvijā un pasaulē nodarbotos ar skaitļošanu, pētot Covid-19 un meklējot medikamentus vīrusa ierobežošanai un izskaušanai.

CERN, cīņai pret pandēmiju, aktivizējis aptuveni 18 000 cilvēku visā pasaulē. Tostarp viens no CERN strādājošajiem RTU zinātniekiem Guntis Pikurs darbojas sejas masku izstrādes grupā, bet RTU doktorants Artūrs Ivanovs strādā pie plaušu ventilatora izveides.

Vienlaikus aktivitātē "Folding@Home" pasaules zinātniskās institūcijas aicinātas piedāvāt lieljaudas skaitļošanas resursus, lai zinātnieki tos izmantotu, meklējot Covid-19 ārstējošus medikamentus. 

Minētajā aktivitātē piedalīsies arī RTU Zinātniskās skaitļošanas jeb HPC (High Performance Computing) centrs, kura rīcībā ir jaudīga skaitļošanas infrastruktūra jeb superdators un kas ikdienā sniedz atbalstu digitālo tehnoloģiju lietošanai pētniecībā RTU un citu institūciju zinātniekiem.

Projektā sadarbojas RTU un LU, darba tehnisko koordinēšanu nodrošina informāciju tehnoloģiju uzņēmums "Dati Group", Latvijas Nacionālā bibliotēka, kuras rīcībā ir jaudīgas skaitļošanas ierīces, kā arī Igaunijas un Lietuvas universitātes. Pagaidām CERN Baltijas grupas projekts ir agrīnā stadijā, partneriem meklējot veidus, kā to vislabāk realizēt.

RTU superdatoru ir izmantojis Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, pētot Covid-19 genomu, analizējot tā sekvences un atklājot, kādas mutācijas Latvijā piedzīvojis vīruss, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes Bioinformātikas pētniecības grupa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu