ES līderi uzdod amatpersonām līdz 6.maijam sagatavot ekonomikas atveseļošanas plānu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro banknotes un monētas. Ilustratīvs attēls.
Eiro banknotes un monētas. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens / LETA

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien uzdevuši amatpersonām līdz 6.maijam sagatavot ekonomikas atveseļošanas plānu, lai novērstu sekas, ko radījusi jaunā koronavīrusa pandēmija, aģentūrai AFP pavēstījuši avoti.

Eiropas Komisijas (EK) gatavotajam plānam jābūt saistītam ar bloka ilgtermiņa budžetu, un jaunveidojamais atlabšanas fonds tiks finansēts no ES dalībvalstu iemaksām, ievērojot "veselīgu līdzsvaru starp grantiem un aizņēmumiem," norādījusi EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Lielāko daļu fonda līdzekļu paredzēts izmantot dalībvalstu reformu īstenošanai un tā dēvētajai kohēzijai, bet atlikums tiks atvēlēts ES krīzes instrumentu stiprināšanai, piebildusi Leiena.

Tikmēr Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte paziņojis, ka ES samitā panāktā vienošanās par ekonomikas atveseļošanas plānu ir "milzu progress, kas pirms dažām nedēļām nebūtu iedomājams".

Savukārt Itālijas ekonomikas ministrs Roberto Gualtjeri tviterī norādījis, ka samits atzinis Eiropas atlabšanas fonda "nepieciešamību un steidzamību" un ka tam nepieciešami "vērā ņemami resursi".

Gualtjeri piebildis, ka tas ir Itālijas un to valstu panākums, kas pieprasīja šādu risinājumu.

EP priekšsēdētājs: Krīzei jāstiprina un jāsaliedē Eiropa

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzei ir jāstiprina un jāsaliedē Eiropa, pēc uzrunas Eiropadomē sacījis Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja Dāvids Sasoli.

Viņš paudis, ka iedzīvotāji pašlaik raugās uz visām Eiropas valdībām un Eiropas Savienības iestādēm un gaida rīcību.

"Mēs nedrīkstam domāt par nepieciešamo soļu atlikšanu, mūsu kopīgā atbildība ir rīkoties strauji. Jāizmanto visi pieejamie līdzekļi, jo īpaši - rekonstrukcijas plāna īstenošanai. Mums jāpalīdz atjaunot ekonomiku, jāaizsargā mūsu vērtības, vienlaikus jāatjauno darba vietas un izaugsmes iespējas. Mums tas jādara kopā," teicis Sasoli.

Pēc viņa domām, nevienam nevajadzētu domāties par atsevišķu rīcību, un ir vajadzīgs jauns Māršala plāns, kuru šoreiz finansēs Eiropa.

"Tas, protams, rada jaunus uzdevumus, jo mums tas jādara kopīgi, spēcīgas solidaritātes garā," aicināja EP Priekšsēdētājs.

Sasoli savā uzrunā valstu un valdību vadītājiem uzsvēris, ka no krīzes jāizkļūst patiesā Eiropas kopienu garā, un krīzei Eiropa jāstiprina un jāsaliedē.

"Mūsu pūliņiem ir jābūt kopīgiem. Tas jo ir īpaši svarīgi dalībvalstīm, kuras pašlaik nevar atļauties palielināt deficītu, lai finansētu rekonstrukciju," uzskata Sasoli.

Kā ziņots, šodien EP attālināti notika Eiropas līderu sanāksme par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radīto krīzi un tās pārvarēšanas plānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu