Reirs: VID ir jābūt tiesībām publiski pamatot savus lēmumus (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Jānis Reirs
Finanšu ministrs Jānis Reirs Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir jābūt tiesībām publiski pamatot savus lēmumus, ceturtdien pēc valdības ārkārtas sēdes žurnālistiem atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Ceturtdien valdības ārkārtas sēdē VID vadītāja Ieva Jaunzeme aicināja valdību un Saeimu lemt par iespēju dienestam publiskot dīkstāves pabalstu izmaksas atteikumu iemeslus, tādējādi sniedzot pilnīgu informāciju par to, kāpēc atsevišķiem uzņēmumiem tiek atteikts dīkstāves atbalsts. Valdība lēma, ka minēto jautājumu virzīs finanšu ministrs.

Vaicāts, vai Reirs virzīs šo priekšlikumu, ministrs uzsvēra: "Man nav iespēju to nevirzīt, jo šis ir valdības uzdevums"

"Šis jautājums ir obligāti jāvirza. Man nav saprotams, kāpēc VID ir šāds aizliegums, kas nāk no 1990.gadiem, bet, piemēram, Konkurences padomei ir tiesības atklāt visu pārkāpumu secību. Patlaban ikviens par VID var teikt jebko, bet VID nav iespējas pamatot savu lēmumu," sacīja Reirs, piebilstot, ka VID tiesības publiskot savus lēmumus ir pamatotas un vajadzīgas.

Viņš stāstīja, ka patlaban Saeimā izskatīšanai trešajā lasījumā tiek vērtēts attiecīgs likumprojekts, kas ļautu VID sniegt informāciju par nodokļu maksātājiem. Tomēr, tā kā patlaban Saeima galvenokārt skata ar ārkārtējo situāciju saistītus likumprojektus, VID tiesības publiskot informāciju par atteikumu piešķirt dīkstāves pabalstus tiks paredzētas likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību". Reira vērtējumā, šim priekšlikuma Saeimā jau ir konceptuāls atbalsts.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu