Dīkstāves palīdzības pabalsta izmaksai plānots piešķirt aptuveni 2,1 miljonu eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Dīkstāves palīdzības pabalsta izmaksai plānots piešķirt aptuveni 2,1 miljonu eiro, kas nodrošinātu finansiālu atbalstu aptuveni 6000 cilvēku, aģentūrai LETA pavēstīja Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Sandra Rucka.

50 eiro piemaksai par katru apgādībā esošu bērnu, pēc ministrijas aplēsēm, nepieciešami vēl papildu 250 000 eiro.

Vienlaikus plānots, ka vēl viens miljons eiro no valsts budžeta būs nepieciešams, lai segtu starpību, kas radusies, iepriekš izmaksājot dīkstāves pabalstu apmērā zem 180 eiro. Šādi aprēķini veikti, ņemot vērā, ka starpība tiks izmaksāta aptuveni 6500 cilvēkiem.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) šo starpību izmaksās desmit darba dienu laikā pēc noteikumu stāšanās spēkā. 

Ministru kabineta noteikumus izsludina, tos publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja pašā tiesību aktā nav noteikts cits tā spēkā stāšanās termiņš. Pagaidām noteikumi, kas paredz minētās izmaiņas, "Latvijas Vēstnesī" nav publicēti.

Jau ziņots, ka ceturtdien valdība nolēma noteikt dīkstāves pabalsta zemāko slieksni - 180 eiro. Gadījumos, kad Valsts ieņēmumu dienests būs aprēķinājis dīkstāves pabalstu mazākā apmērā, VSAA segs atlikušo summu. Starpību saņems arī cilvēki, kuriem dīkstāves pabalsts jau izmaksāts.

Vienlaikus tika nolemts ieviest jaunu pabalstu - dīkstāves palīdzības pabalstu - tiem, kas nekvalificējas dīkstāves pabalsta saņemšanai. Arī tā slieksnis ir 180 eiro.

Abos gadījumos tiks piešķirta piemaksa 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru darbiniekam tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu