Lietuva lēš, ka Baltijas valstis drīzumā vienosies par Astravjecas AES elektroenerģijas boikotu (10)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuva gaida, ka Baltijas valstis drīzumā parakstīs vienošanos par Baltkrievijā topošās Astravjecas atomelektrostacijas (AES) elektroenerģijas  boikotu līdz 2026.gadam, kad Baltijas valstu elektrotīklus plānots sinhronizēt ar pārējās Eiropas tīkliem.

Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns paudis cerību, ka Eiropas Komisijai (EK) būs nozīmīga loma šīs vienošanās parakstīšanā.

"Mēs varam sacīt, ka šīs sarunas ir beigušās un nākamajā posmā tiks pabeigtas parakstīšanas procedūras," ziņu aģentūrai BNS sacīja Vaičūns, kurš ceturtdien telefonsarunā apspriedis šo jautājumu ar ES enerģētikas komisāri Kadri Simsoni.

"Es lūdzu komisāri spert pēdējo soli, lai pabeigtu šo procesu, jo iecerētais dokuments varētu būt lielisks piemērs Baltijas vienotībai, ja tas tiks parakstīts tuvā nākotnē," sacīja Vaičūns.

Saskaņā ar ministra sacīto augsta līmeņa sarunas ilga no 2019.gada rudens līdz šā gada februārim. Ja process netiks pabeigts, "mēs riskējam ar negatīvām sekām mūsu kopīgajiem projektiem, tādiem kā sinhronizācija", norādīja Vaičūns.

Sarunā ar Latvijas un Igaunijas prezidentiem Lietuvas valsts galva Gitans Nausēda aprīļa sākumā sacīja, ka Lietuva un Igaunija ir atbalstījušas politisko deklarāciju par Astravjecas AES elektroenerģijas boikotu, bet Latvijas ministrs to vēl nav parakstījis.

Latvijas valdība februārī atlika lēmumu par to, vai atbalstīt kopīgu Baltijas valstu nostāju jautājumā par Astravjecas atomelektrostacijas elektroenerģijas importu.

Latvijas valdība pērn augustā atbalstīja Ekonomikas ministrijas piedāvājumu tai brīdī, kad Lietuva būs pārtraukusi elektroenerģijas tirdzniecību ar Baltkrieviju, pārcelt elektroenerģijas tirdzniecību uz Latvijas robežu.

Baltkrievija savas AES būvei ir izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai.

Minska apgalvo, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem, taču Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko iepriekš īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk. Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Astravjecas AES projektu īsteno Krievijas valsts korporācija "Rosatom".

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu