Asistenta pakalpojumu sniedzošie darba ņēmēji un pašnodarbinātie saņems dīkstāves pabalstu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Turpmāk darba ņēmēji un pašnodarbinātie, kuri vienlaikus sniedz asistenta pakalpojumus personai ar invaliditāti, var pretendēt uz dīkstāves pabalstu, informēja Labklājības ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Jānis Zariņš.

Asistenti nestrādā pašvaldības sociālajā dienestā kā pastāvīgi darbinieki, bet gan sniedz valsts apmaksātu pakalpojumu noteiktu stundu apjomā. Tādējādi gadījumos, kad asistents vienlaikus ir darba ņēmējs uzņēmumā vai pašnodarbinātā persona citā jomā, kuru skārusi Covid-19 izraisītā krīze un kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam, ir tiesības saņemt gan dīkstāves pabalstu, gan samaksu par asistenta pakalpojuma sniegšanu.

Asistenta pakalpojuma sniedzēji vairumā gadījumu ir privātpersonas, kuras uz līguma pamata ar pašvaldību sniedz asistenta pakalpojumu personām ar invaliditāti pārvietošanās atbalsta ārpus mājas nodrošināšanai. Asistentam tiek maksāts atbilstoši nostrādāto stundu skaitam, kas atkarīgs no personas darbībām un nepieciešamības pārvietoties ārpus mājokļa.

Vidējais asistenta atalgojums ir zems un nenodrošina iztiku, skaidro ministres padomnieks. Visbiežāk asistents sniedz pakalpojumu līdz 40 stundām mēnesī un līdz ar to saņem samaksu zem 100 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Neliela daļa no asistentiem ir cilvēki, kuri, strādājot kādā uzņēmumā par darba ņēmēju vai esot pašnodarbinātiem citā jomā, vienlaikus ir uzņēmušies saistības un kļuvuši par asistenta pakalpojuma sniedzējiem pašvaldībā.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) uzsver, ka attiecībā uz asistenta pakalpojuma sniedzējiem, kuri vienlaikus ir darba ņēmēji vai pašnodarbinātas personas, tiek piemērota saudzīgāka pieeja. "Asistenti mums ir īpaši jāpasargā šajā grūtajā laikā, viņiem ir dubults slogs - sniedzot arī morālo atbalstu un neļaujot ieslīgt depresija saviem klientiem," pauž ministre.

Ņemot vērā, ka Valsts ieņēmumu dienestā (VID) informācijas sistēmā nav iespējams automātiski nošķirt asistenta pakalpojuma sniedzējus no citiem pašvaldības darba ņēmējiem, personai, kura pretendē uz dīkstāves pabalstu, jāiesniedz iesniegums VID brīvā formā par to, ka viņa ir asistenta pakalpojuma sniedzējs.

Informāciju par to, ka persona ir asistenta pakalpojuma sniedzējs, savā iesniegumā par dīkstāves pabalsta piešķiršanu uzņēmuma darbiniekiem var norādīt arī krīzes skartais darba devējs.

Jau ziņots, ka līdz piektdienas pēcpusdienai VID dīkstāves pabalstus izmaksājis 4124 darba devēju 22 577 darba ņēmējiem, kā arī 1301 pašnodarbinātai personai.

Kopumā VID izmaksājis dīkstāves pabalstus 6 364 956 eiro apmērā.

Pabalsti 6 026 800 eiro apmērā izmaksāti kopumā 22 577 darbiniekiem pēc 4124 uzņēmumu iesniegumiem. Savukārt pēc 1301 pašnodarbināto personu iesniegumiem izmaksāti pabalsti kopumā 338 156 eiro apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu