Kas būtu jāzina par zāliena mēslošanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Husqvarna

Zālienam jābūt blīvam, līdzenam, skaistam un zaļam. Tam būtu jābūt arī izturīgam – lai pa to varētu droši skriet, rotaļāties, spēlēt badmintonu un futbolu vai vienkārši uzrīkot pikniku vai sauļoties. Zālei ir jābūt spējīgai izturēt lielo konkurenci, ko sastāda nezāles un sūna, kuru galvenā priekšrocība ir tā, ka to augšanas sezona ir garāka nekā zālei.

Lai iegūtu un uzturētu skaistu zālienu, ir nepieciešama kopšana, uzmanība un rūpes. Un ļoti nepieciešamas ir arī labi sabalansētas barības vielas, lai dotu zālienam iespēju priecēt tā saimnieku ik dienas. Zāliens zaudē barības vielas gan dabiskā veidā, izskalojoties augsnei, gan arī katru reizi, kad tas tiek pļauts. Bet mēslošana piegādā augsnei jaunas barības vielas, kuras zāliens var uzņemt un nodot tālāk augam visā tā garumā, izmantojot sakņu sistēmu. Zāliena mēslojums satur daudz slāpekļa. Tas veicina augšanu, kas savukārt pieprasa regulāru zāliena pļaušanu.

Foto: Husqvarna

Zāliens ir jauka vieta atpūtai un spēlēm.

Kad zāliens būtu jāmēslo?

Vislielāko ieguldījumu jāveic pavasarī. Kad zāliens sāk rādīt pirmos dzinumus pēc ziemas, tad būtu pienācis brīdis veikt pirmo mēslošanu. Pavasara mēslošana dod zālienam tik nepieciešamo barības vielu devu, lai veicinātu augšanu. Nezāles un sūnas jau ir sākušas augt, tādēļ zālei ir nepieciešams papildu spēks, lai veidotu blīvu zāliena filca kārtu, kura cīnās ar sūnu un nezālēm.

Mēslošana 3-4 reizes gadā

Labāk mēslošanu veikt mazliet un biežāk, nekā daudz un reti. Zāliens būtu jāmēslo divas trīs reizes laika posmā no pavasara līdz vasaras beigām. Bet, ja vēlaties dot zālei pēdējo enerģijas devu vēl arī rudenī, tad jums jālieto mēslojums, kurš nesatur slāpekli, bet satur fosforu un kāliju. Rudens mēslojums labi nostiprina zālienu pirms ziemas, bet tas nav tik svarīgs kā pavasara mēslojums, lai iegūtu veselīgu un sulīgu zālienu.  

Kā veikt mēslošanu?

Kad veicat mēslošanu, ievērojiet, lai mēslojuma izkliede būtu vienmērīga pa visu zālienu. Rēķinieties ar 2-3 kg mēslojuma uz 100 m2 zāliena. Laba doma ir izmantot kaisītāju, it sevišķi, ja zāliens ir liels. Kaisot mēslojumu ar rokām, panākt pareizo daudzumu un vienmērīgu tā izkliedi nav viegli, ja vien jums nav labu iemaņu to darīt.

Sens likums saka, ka mēslošana jāveic lietus laikā. Ne tikai tādēļ, ka mēslojuma granulas izšķīdīs un ātrāk nokļūs augsnē, bet arī šādi samazinās risks zālienu ”izdedzināt”. Tas gan nav jāievēro, ja izmantojat dabisko mēslojumu, kurš ir izkliedējams jebkuros laika apstākļos.

Foto: Husqvarna

Izmantojot kaisītāju, mēslojuma izkliede būs vienmērīga un dos labākus rezultātus.

Dažādi mēslojuma veidi zālienam

Zāliena mēslojums ir mēslojums, kurš ir īpaši bagāts ar slāpekli - barības vielu, kura zālienam ir vajadzīga visvairāk. 

Kompleksais mēslojums satur gan primārās barības vielas – slāpekli (N), fosforu (P), kāliju (K), gan veselu virkni sekundāro barības vielu – Mg, Fe, B, Mn, Zn u.c. Vēlams lietot kompleksos mēslojumus, lai bagātinātu augsni ar visiem augiem nepieciešamajiem barības elementiem. 

Līdzeklis pret sūnām satur vielas, kas cīnās ar sūnu. Preparāts nonāvē sūnu un pēc pāris nedēļām tā ir viegli nogrābjama. Vienlaicīgi zāliens tiek mēslots, kas zālei sniedz papildu spēku konkurencē ar sūnu nākotnē. Arī ar šo līdzekli ir svarīgi ievērot ražotāja norādes. 

Rudens mēslojums nav īpaši paredzēts tieši zālienam - tas ir izmantojams visā dārzā. Tā sastāvā ir mazāk slāpekļa, bet vairāk fosfora un kālija, kuri palīdz sagatavot zālienu ziemai. Vasaras otrajā pusē un rudenī kālijam ir liela nozīme zālienā.

Un, protams, vislabāk būtu izmantot līdzekļus, kas nesatur ķīmiskas viela. Videi draudzīgākie mēslojumi ir iegūti no jūras aļģēm un citām dabīgām vielām, un tie nodrošina labu mēslošanu un maz ietekmē apkārtējo vidi.

Foto: Husqvarna

Ļaujiet par mēslojumu parūpēties robotizētajam zāles pļāvējam

Iespējams, vienkāršākais un videi visdraudzīgākais veids, kā mēslot zālienu, ir izmantot robotizēto zāles pļāvēju. Tas strādā nepārtraukti, atstājot aiz sevis smalkus zāles gabaliņus, kuri, savukārt, nodrošina dabisku un pastāvīgu slāpekļa avotu, ko zāliens ātri un viegli absorbē.   

Foto: Husqvarna

Koki, krūmi un puķu dobes nav traucēklis robotizētajam zāles pļāvējam.

7 padomi zāliena mēslošanai:

1. Pavasarī un vasaras sākumā izmantojiet ilgas iedarbības zāliena mēslojumu, kurš satur daudz slāpekļa.

2. Rudenī izmantojiet mēslojumu, kas satur maz slāpekļa, bet daudz fosfora un kālija.

3. Vienmērīgai mēslojuma izkliedei noderēs kaisītājs.

4. Mēslošanu ieteicams veikt lietus laikā. Tas palīdz mēslojuma granulām ātrāk izšķīst.

5. Mēslojiet regulāros intervālos, 2–3 reizes sezonā.

6. Mēslošanu neveiciet vēlāk par augusta beigām, izņemot speciālo rudens mēslojumu.

7. Uzstādiet robotizēto zāles pļāvēju – nopļautie, smalkie zāles gabaliņi būs augstākā labuma mēslojums.

Lai uzzinātu vairāk noderīgas informācijas par dārzkopību un citus jaunumus no Husqvarna, sekojiet mūsu lapām Instagram (@husqvarnadarzs), Facebook (@HusqvarnaLatvija) vai apmeklējiet mūsu mājaslapu https://www.husqvarna.com/lv/

Izpildiet testu ŠEIT un uzziniet, kāds dārzkopis jūs esat, kā arī laimējiet jaukas balvas no Husqvarna.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA ”Husqvarna Latvija” un Easygreen.lv. Visu par zālienu un paklājzālienu no labākajiem ekspertiem varat uzzināt ŠEIT.  

CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu