Somu eksperts atklāj ASV vēlēšanu sistēmas vājās vietas

Triecienu ķēde: vēlēšanu kiberkarš
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Harri Hursti un Megija Makelpaina ar balsošanas mašīnām
Harri Hursti un Megija Makelpaina ar balsošanas mašīnām Foto: kadrs no filmas

Tuvojoties 2020. gada prezidenta vēlēšanām ASV, skatītājiem tiek piedāvāts noskatīties jauno HBO dokumentālo filmu "Triecienu ķēde: ASV vēlēšanu kiberkarš" (Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections), kas sīki iedziļinās mūsdienu vēlēšanu tehnoloģiju trūkumos – jautājumā, kuru sabiedrība un pat likumdevēji maz saprot.

Dokumentālā filma, kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", sniedz ieskatu vēlēšanu tehnoloģiju drošībā, atklājot to, cik šīs balsošanas sistēmas patiesībā ir nedrošas un neaizsargātas.

Tā kā 2016. gada vēlēšanu godīgums tiek stipri apšaubīts, 2020. gads arī ir pakļauts riskam, jo, iespējams, ir jau uzstādītas ļaunprātīgas programmatūras, lai izjauktu kādu no daudzšķautņainās vēlēšanu sistēmas aspektiem – no vēlētāju reģistrācijas sarakstiem līdz vēlēšanu biļeteniem.

"Nekas daudz nav mainījies kopš 2016. gada,"

komentē somu hakeru un kiberdrošības eksperts Harri Hursti.

Filmas režisoru komanda Saimons Ardizone (Simon Ardizzone), Rasels Mihaels (Russell Michaels) un Sāra Tīla (Sarah Teale), kas 2006. gadā tika nominēti prestižajai Emmy balvai par savu dokumentālo filmu "Uzlauzt demokrātiju", atkal seko ekspertam Harri Hursti, dodoties ceļojumā pa ASV un apkārt pasaulei, lai demonstrētu, kā mūsu vēlēšanu sistēmas vēl joprojām ir neaizsargātas un nav neviena, kurš par to spētu atbildēt. Hursti pārsteidzošais ceļojums tiek papildināts ar vaļsirdīgām intervijām ar vēlēšanu drošības kopienas galvenajiem darbiniekiem, kā arī kibernozares ekspertiem un ASV senatoriem no abām partijām, kuras cīnās, lai nodrošinātu godīgu un uzticamu balsojumu pirms 2020. gada novembra.

Kā redzams filmā, gan cilvēki, gan citas valstis un virkne dažādu organizāciju var izmantot neskaitāmas metodes, lai piekļūtu balsošanas sistēmām jebkurā posmā – no vēlētāju reģistrācijas datu bāzēm līdz pat faktiskajiem vēlēšanu rezultātiem.

Balsošanas urnas ASV
Balsošanas urnas ASV Foto: HBO/publicitātes

Paturot šo prātā, šķietami nesaistītus vai nesaskaņotus drošības pārkāpumus nesenā pagātnē var uzskatīt par "Triecienu ķēdes" sastāvdaļu – militāru doktrīnu, lai izplānotus mazus, bet ilglaicīgus uzbrukumus, apzinoties, ka mazināt uzticību balsošanas rezultātiem ir drošākais veids, kā graut demokrātiju.

Lai arī šī dokumentālā filma ir gan atklājumu, gan satraucošu faktu pilna, uzsverot mūsu vēlēšanu procesa trauslumu, tā norāda uz skaidri pieejamiem risinājumiem, kas mūs spētu aizsargāt pret šāda veida ļaunprātībām un uzbrukumiem.

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu