Zāliena augsnes virskārtas atjaunošana, to mulčējot

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Husqvarna

Augsnes virskārtas atjaunošana mulčējot ir labs veids, kā iegūt zaļāku un svaigāku mauriņu. Zāliens kļūst izturīgāks un spēcīgāks pret izžūšanu, tajā pašā laikā nedodot iespēju nezālēm un sūnai nostiprināt savas pozīcijas.

Foto: Husqvarna

Blīvāks, leknāks, zaļāks. Ir daudz iemeslu zāliena augsnes atjaunošanai.

Kādēļ vērts zālienu mulčēt?

Zāliena mulčēšana palīdz uzlabot gan virsmas līdzenumu, gan augsnes sastāvu. Ja vēlamies veikt zāliena līdzināšanu, augsnes virskārtas atjaunošanai tiek izmantota diezgan rupja smilts, ar grauda izmēriem no 0 līdz 4 mm, taču svarīgi, ka tai jābūt “mazgātai” smiltij, bez māla piejaukuma. Smilts, iekļūstot augsnē, padara to irdenāku, kas palīdz augšanai un veicina blīva zāliena veidošanos. Augsnes virskārtas atjaunošana ne vien uzlabo zāles augšanas apstākļus, bet arī samazina nezāļu un sūnas parādīšanās risku. 

Izmantojamo materiālu dažādība

Ir vairāki izmantojamo materiālu veidi. Ja zāliena augsne ir izteikti smilšaina un regulāri trūkst barības vielu, mulčēšanu var veikt ar maisījumu, kas sastāv no komposta vai augsnes un smiltīm. Šie maisījumi ir smagi un viegli sabirst starp zāles stiebriem, tādēļ tie nepazūd laistīšanas laikā. Svarīgi, lai šis maisījums netiek uzklāts pārāk mitrs un tas nesablīvējas kā kārta virs zāliena zelmeņa!

Kā veikt materiāla uzklāšanu?

Mulčēšana jāveic saulainā un siltā dienā – sausā laikā mulčējamais materiāls lieliski birs un būs viegli iestrādājams. Sāciet ar zāliena nopļaušanu un nopļautās zāles novākšanu, lai uzbērtais maisījums nenoklātos uz pļautās zāles, bet nokļūtu pēc iespējas dziļāk. Sadaliet maisījumu kaudzītēs no 2 līdz 4 litriem uz kvadrātmetru. Tad izlīdziniet to ar grābekļa vai birstes palīdzību, lai maisījums kārtīgi sabirst starp zāles stiebriem. Lietojiet iespējami platāku grābekli un līdziniet ar tā “muguriņu”, tādējādi aizpildīsies bedrītes, bet nolīdzināsiet pauguriņus. Pārējais jāatstāj dabas ziņā, jo paies vairākas dienas vai pat nedēļa, pirms uzklātais slānis pazudīs augsnē.

Foto: Husqvarna

Kad tas labāk darāms?

Šim darbam varētu izvēlēties maiju/jūniju, kaut gan daži min, ka agrs pavasaris arī būtu piemērots laiks. Biežums būs atkarīgs no zāliena stāvokļa un citiem priekšnoteikumiem. Daļa dārzkopju izlīdzināšanu veic katru gadu vai pat vairākas reizes gadā, bet standarta zālienam būs pietiekami, ja to paveiksiet reizi trijos vai četros gados.  

Papildiniet ar mēslojumu

Ja jūsu zāliens ir plāns un rets un to ir sākušas pārņemt nezāles, tad varat papildināt atjaunojošo slāni ar mēslojumu. Tā varētu būt sijāta komposta zeme, bagātināts smalks kūdras substrāts vai sliekkomposts. Tas nodrošinās  nepieciešamās barības vielas zāliena saknēm. Esiet uzmanīgi ar lietojamām devām, lai nepārmēslotu!

Ja izmantojat kompostētu zemi vai kūtsmēslus, uzklājiet ne vairāk kā 1 centimetru biezu slāni uz zāliena un iestrādājiet zālienā. Sausi vistu mēsli arī ir labi izmantojami, tikai sekojiet to pareizas lietošanas norādēm.

Savukārt no mākslīgo mēslojumu izmantošanas vajadzētu izvairīties. Tie samazina dzīvo mikroorganismu daudzumu augsnē, turklāt barības vielas tajos ir ātri gaistošas un aizskalojas prom, nedodot zālienam nekādu labumu.

6 padomi zāliena augsnes virskārtas atjaunošanai, to mulčējot:

1. Sākumā nogrābiet no zāliena lapas un zarus.

2. Pirms atjaunojošā slāņa uzklāšanas, nopļaujiet zāli. Ja tā ir pirmā pļaušanas reize sezonā, izmantojiet augstāko pļaušanas augstumu.

3. Izberiet atjaunojošo materiālu kaudzītēs, rēķinot 2-4 litrus uz kvadrātmetru. Izlīdziniet materiālu ar grābekli vai birsti. Līdziniet rūpīgi!

4. Ja atjaunojošo materiālu izmantojat zāliena nelīdzenumu likvidēšanai, papildus veiciet zāliena piesēšanu un neaizmirstiet par atbilstošu laistīšanu.

5. Nodilušās zāliena daļas būtu ieteicams atjaunot vairākas reize sezonā.   

6. Ļaujiet zālei paaugties, pirms veicat atkārtotu atjaunojošā slāņa uzklāšanu. 

Augsnes virskārtas atjaunošanas rezultātā zāliens kļūs zaļāks, blīvāks un skaistāks. Turklāt tas kļūs izturīgāks pret nelabvēlīgiem apstākļiem, kā, piemēram, sausumu. Virskārtas atjaunošana ir visai vienkārša lieta, taču tā sniedz milzīgu efektu. 

Lai uzzinātu vairāk noderīgas informācijas par dārzkopību un citus jaunumus no Husqvarna, sekojiet mūsu lapām Instagram (@husqvarnadarzs), Facebook (@HusqvarnaLatvija) vai apmeklējiet mūsu mājaslapu https://www.husqvarna.com/lv/

Izpildiet testu ŠEIT un uzziniet, kāds dārzkopis jūs esat, kā arī laimējiet jaukas balvas no Husqvarna.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA ”Husqvarna Latvija” un Easygreen.lv. Visu par zālienu un paklājzālienu no labākajiem ekspertiem varat uzzināt ŠEIT.  

CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu