"Biit Me Riga" – mājīgs vinilplašu veikals gaida melomānus

Gosh "Biit Me Riga" ierakstu veikalā Foto: Jānis Škapars/TVNET
Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp

Neskatoties uz ārkārtas stāvokli valstī, tieši 4. maijā aprīt gads, kopš Rīgā, Ģertrūdes iela 3 atklāts omulīgs skaņuplašu veikals "Biit Me Riga Record Store". Uz laiku veikals bija spiests slēgt savas durvis, bet šonedēļ ir atkal atsācis darbību un gaida pie sevis ciemos. Veikaliņā paviesojāmies arī mēs. 

Šobrīd veikals atsāk darbu ar saīsināto darba grafiku (no trešdienas līdz sestdienai, no plkst. 16:00-20:00). Citā laikā plates var pasūtīt arī tiešsaistē mājas lapā www.biit.me, kur veikala darbinieki ar prieku palīdzēs ar izvēli virtuāli.

"Biit Me Riga Record Store" ir jau astoņus gadus Tallinā eksistējoša veikala filiāle Rīgā, kas piedāvā vinila plates dīdžejiem un izmeklētas mūzikas cienītājiem, kā arī dažādus aksesuārus.

"Biit Me Riga" ir starptautisks kopprojekts - komandas sastāvā ietilpst dīdžejs un vinila entuziasts no Gruzijas Arčils Mamporia, Igaunijas veikala dibinātājs Madiss Nestors, uzņēmējs no Apvienotas Karalistes Irakli Kheladze un Latvijas mūziķis, dīdžejs un entuziasts Gosh Snobo.

"Šajā veikalā nekas netiek darīts biznesa vai naudas dēļ – mīlestība pret mūziku ir vienīgais iemesls. Ar to viss sākās, ar to viss arī turpināsies,"

stāsta Gosh, viens no veikala darbiniekiem, bijušais muzikālā kolektīva "Yaputhma Sound System" līderis.

Gosh
Gosh Foto: Jānis Škapars/TVNET

Tas ir vienīgais mūzikas veikals Rīgā, kas apzināti izslēdz no sava klāsta plaša patēriņa mūzikas produkciju, tā vietā atlasot interesantāko, aktuālāko un gaumīgāko no tā, kas tiek izdots un pārizdots šobrīd pasaulē, arī Latvijā.

Veikalu vada gruzīnu melomāns Arčils Mamporia, kas kādu laiku jau dzīvo Igaunijā. Vairākus gadus Arčilam pašam savs veikals bija tikai sapnis līdz brīdim, kamēr tagadējais līdzīpašnieks no Anglijas Irakli Kheladze nepiedāvāja izveidot tieši šādu bodīti. Arčils atzīst, ka bija tam jau morāli gatavs. Sazinoties ar Biit Me īpašnieku Igaunijā, tika izplānots, ka jaunu vinilplašu veikalu jāveido tieši Rīgā. Arčils uzaudzis Gruzijā, kur liela daļa viņa draugu tagad ir Gruzijā pazīstami dīdžeji un elektroniskās mūzikas izpildītāji. Iespējams, ka tieši apkārtējā vide iespaidoja viņu sākt interesēties par mūziku un platēm. 

"Es pats kolekcionēju plates jau vairākus gadus, pats arī esmu dīdžejs, radu mūziku un vienkārši ļoti stipri to mīlu," viņš saka.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Savukārt Gosh uz veikalu pirmo reizi atnāca kā klients, iepazinās ar Arčilu, diezgan viegli atrada kopīgu valodu un interesi pret mūziku, Gosh joka pēc uzjautāja, vai nav vajadzīgs pārdevējs un, lūk, jau gandrīz gadu viņi ir kolēģi. 

Tāpēc īpašs veikala darbinieku trumpis ir mūzikas konsultantu īpaši padziļināta izpratne par mūziku, nezūdošs entuziasms un spēja piemeklēt plates jebkuru noskaņu un žanru cienītājiem. 

No dažiem simtiem skaņuplašu vietējā klāstā apmēram 2/3 sastāda deju mūzika (house, techno, balearic, lauztie ritmi), pārējais gan var būt pieskaitāms pie praktiski jebkura zināma žanra un laikmeta – džezs, ambient, indīroks, hiphops, fanks, disko, pasaules, laikmetīgā un eksperimentālā mūzika. Pie tam Rīgas veikals darbojas arī kā portāls uz lielāko Tallinas bāzi, no kuras var izvēlēties un pasūtīt plates ar bezmaksas piegādi uz Rīgu.

Vēl viens trumpis ir pieejamas cenas, kas parasti ir līdzīgas vai pat mazākas nekā populāros pasaules tiešsaistes veikalos, kurās mūsdienu vinila cienītāji pārsvarā bija spiesti iepirkties līdz šim.

Gosh
Gosh Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Es pašlaik esmu dīdžejs šeit – man interesantāk nevis likt mūziku klubos, bet piemeklēt to cilvēkiem, kas nāk uz šo veikalu. Tieši tas moments - atrast, parādīt, pastāstīt par to, ir vislielākā bauda dzīvē," tā Gosh. "Neatkarīgiem, maziem mūzikas veikaliem tagad iet grūti visā pasaulē, ne tikai Rīgā. Un visur tiem ir ļoti nepieciešams vietējo mūzikas cienītāju atbalsts, lai pārdzīvotu šo neredzēto izaicinājumu un neaizvērt durvis uz visiem laikiem." 

Resursi internetā: www.biit.me.

"Biit Me Riga Record Store" atklāšana 2019. gadā
"Biit Me Riga Record Store" atklāšana 2019. gadā Foto: publicitātes

Vairāk foto no veikala atklāšanas šeit.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu