Šveicē pabeigts spirāles formas muzejs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/big_builds

Netālu no Šveices pilsētas Ženēvas, ciematiņā Lebrasā ir tapis jauns un iespaidīgs pulksteņu muzejs, kas vijas kā pulksteņa mehānisma spirāle.

Savdabīgās celtnes autors ir leģendārais dāņu arhitekts Bjarke Ingels, kas 2014. gadā uzvarēja konkursā pulksteņu muzeja “Audemars Piguet” vecās ēkas paplašināšanas projektā. Ingels un viņa komanda radīja spirāles formas celtni, kas atrodas blakus 1875. gadā celtajam oriģinālajam muzejam. Spirālveida struktūra sākas pazemē un pulksteņrādītāja virzienā vijas augšup.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BIG - Bjarke Ingels Group (@big_builds) on

Spirālveida ēkas izliektās sienas ir no stikla, tās ļauj muzejā vienmērīgi iekļūt dienas gaismai, kā arī apmeklētājiem – paraudzīties uz pasakainajiem Šveices kalniem.

Spirāles formas konstrukciju satur kopā dzelzs karkass. Ēkas jumts ir noklāts ar apstādījumiem – augu sega regulē temperatūru, proti, atvēsina vasarā, bet ziemā neļauj ēkai atdzist. Jumta slīpums neļauj lietusūdenim uzkrāties uz tā.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by India Design ID (@indiadesignid) on

“Audemars Piguet” muzeja jaunās piebūves izkārtojums ir veidots lineārā formā – ekspozīcija sākas pašā spirāles centrā, kur atspoguļoti senākie notikumi, un, virzoties pulksteņrādītāja virzienā, apmeklētāji nonāk līdz mūsdienām, vēsta arhitektūras portāls “Designboom”. Līdz ar ekspozīciju zālēm muzejā būs arī pulksteņu darbnīcas, kuru darbību apmeklētāji varēs vērot no malas. Muzeja krātuvē ir vairāk nekā 300 pulksteņu no divām simtgadēm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BIG - Bjarke Ingels Group (@big_builds) on

Blakus iespaidīgajam muzejam pulksteņu ražošanas uzņēmums “Audemars Piguet” ceļ arī viesnīcu, kuru plānots atvērt 2021. gada vasarā. Oficiālā muzeja atklāšana gaidāma 2020. gada 25. jūnijā.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BIG - Bjarke Ingels Group (@big_builds) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu