Lietuvas Jūras muzeja aprūpē šopavasar nonākuši 22 roņu mazuļi

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Lietuvas Jūras muzeja aprūpē šopavasar nonākuši 22 roņu mazuļi, kas pēdējā mēneša laikā atrasti Baltijas jūras piekrastē.

Kā atzinis muzeja jūras putnu un zīdītāju nodaļas vadītājs Arūns Grušs, tik daudz ronēnu muzejs līdz šim nav uzņēmis nevienu gadu. Pēc viņa teiktā, tas skaidrojams ar to, ka jūra šogad nebija aizsalusi. 

“Roņumātes bērnus parasti laiž pasaulē uz ledus, kur netrūkst vietas un viņi ir drošībā. Šogad ledus vispār nebija, ronēni dzima sauszemes kolonijās, kur trūkst vietas. Kolēģi no Igaunijas un Latvijas ziņo par daudziem beigtiem ronēniem,” pastāstījis speciālists.

Piedzimstot ronēns sver aptuveni 14 kilogramus, bet Jūras muzejā šogad nogādāta roņu mazulīte, kas svērusi tikko deviņarpus kilogramus. Tas liecina, ka viņa palikusi bez mātes un ilgi badojusies, pastāstījis Grušs, piebilstot, ka šī ronīte joprojām nesāk atveseļoties.

Četri vārgākie ronēni pašlaik atkopjas vannās, kas atrodas vienā no Jūras muzeja administrācijas ēkas telpām. Tur mazuļus nepārtraukti uzrauga darbinieki, kas nakšņo blakus kabinetā. Pēc viņu teiktā, ronēniem nepieciešamas tikpat lielas rūpes kā slimiem cilvēku bērniem - vēl jo vairāk tāpēc, ka pagaidām viņus jābaro caur zondi ar zivju biezeni, saldu krējumu un uztura bagātinātājiem.

Visiem ronēniem tiek dotas antibiotikas un apetītes uzlabošanas preparāti, viņu brūces tiek apstrādātas ar ūdeņraža pārskābi un ziedēm. Šogad mazuļiem uzbrucis arī tā dēvētais roņu vējbaku vīruss. 

Kad ronēni sāk ēst paši, viņus pārceļ uz muzeja karantīnas baseinu, bet daži stiprākie jau pārvietoti uz āra baseinu.

Rudenī, atveseļojušies un pieņēmušies svarā, ronēni tiks palaisti brīvībā Baltijas jūrā.

Pērn Lietuvas Jūras muzejs palīdzēja atveseļoties un atgriezties jūrā piecpadsmit Baltijas pelēkajiem roņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu