Pasaulē strauji sarūk insektu skaits (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ods
Ods Foto: Unsplash

Zinātnieki brīdina, ka globālā kukaiņu populācija pēdējās desmitgadēs ir strauji samazinājusies. Jaunā analīzē aplēsts, ka katrus desmit gadus pasaule zaudē deviņus procentus insektu. 

Pētnieki izanalizēja vairāk nekā 166 ilgtermiņa mērījumus, kas starp 1925. un 2018. gadu tika veikti 1676 vietās. Viņi atklāja, ka insektu skaits katru gadu ir samazinājies par 0,92 procentiem jeb deviņiem procentiem katrus desmit gadus. Pētījuma rezultāti publicēti zinātniskajā žurnālā “Science”

Viens no pētījuma autoriem Dr. Roels van Klinks skaidroja: lai arī 0,92 procenti gadā neizklausās pārāk daudz, tomēr 30 gados tie jau ir 24 procenti, bet 50 gados – 75 procenti. 

“Insektu skaita samazināšanās notiek klusu, mums to nemaz nemanot. Tas vispār ir kā atgriezties vietā, kur tu esi audzis, un redzēt, cik ļoti viss ir mainījies - ne vienmēr uz labo pusi,” stāstīja Klinks. 

Tiesa, jāņem vērā, ka insektu populācijas samazināšanās nav viendabīga, proti, tā atšķiras atkarībā no laika un ģeogrāfijas. Kā raksta zinātnieki, dažās vietās insektu skaits nevis samazinās, bet pieaug. 

Īpašs populācijas pieaugums novērojams odu, viendienīšu un citu saldūdens tuvumā mītošu insektu vidū. Katru gadu to populācija palielinās par 1,08 procentiem. Pētnieki saka, ka tas ir pieņemto saldūdens vietu aizsardzības mēru dēļ. 

“Šie skaitļi parāda, ka mēs varam apturēt negatīvas tendences, tāpēc ceram, ka mums izdosies apturēt arī pašreizējo insektu skaita samazināšanās tendenci,” paziņojumā teica bioloģiskās daudzveidības sintēzes profesors Džonatans Čeiss. 

Pētījuma autori atklāja, ka relatīvi stabilas ir trīs insektu grupu populācijas, kas mīt kokos, kamēr lidojošie un uz zemes dzīvojošie insekti piedzīvojuši straujāko skaita kritumu. Pētījums liecina, ka var pastāvēt krasas atšķirības starp reģioniem un pat rajoniem, kas atrodas tuvu viens otram. Lielāks insektu populācijas kritums likumsakarīgi ir vietās, kuru vairāk skārusi cilvēka saimnieciskā darbība un urbanizācija. 

Visstraujākā insektu populācijas sarukšana novērota ASV rietumos un Eiropā. Piemēram, Vācijā pēdējos trīsdesmit gados lidojošo insektu skaits samazinājies par vairāk nekā 75 procentiem, rakstīts 2017. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS ONE”

“Kolektīvo uzmanību ir piesaistījusi frāze “insektu armagedons”, uzmanības centrā nostādot vienu no skaitliski plašākajām un daudzveidīgākajām organismu grupām uz mūsu planētas. Tomēr insekti joprojām ir maz pētīti,” komentēja pētniece Marija Dornelasa. 

Pašlaik pētnieki saka, ka ir jāiegūst vairāk salīdzinošo datu par cilvēka darbības ietekmi uz insektu populācijām, kā arī informācija par insektu populāciju stāvokli vēl citās pasaules vietās. Ir arī jāsaprot, kā šis novērotais insektu populācijas kritums ietekmē globālo ekosistēmu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu