Nekustamā īpašuma tirgus pielāgojas situācijai: priekšrocības, iegādājoties dzīvokli šodien (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lai arī pašreizējā situācija ieviesusi neskaitāmas korekcijas mūsu ikdienā, prasme pielāgoties un rast risinājumus ļauj turpināt darbu arī nestandarta apstākļos. Nekustamā īpašuma tirgus turpina darboties, nodrošinot saviem klientiem virkni jaunu risinājumu.

Situācija nekustamo īpašumu tirgū un tirgus prognozes

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags stāsta: ”Ņemot vērā vīrusa pandēmijas ietekmi uz ekonomiku, tuvākajos gados varam prognozēt jaunu mājokļu piedāvājuma samazināšanos.

Lai gan iesāktie dzīvokļu projekti tiek veiksmīgi turpināti un tiks nodoti ekspluatācijā, jaunu dzīvojamo namu projektu sākšanu vairāki nekustamo īpašumu attīstītāji ir nolikuši uz pauzes.

Tas nozīmē, ka jaunu un ilgtspējīgu dzīvokļu piedāvājums tuvākajos gados varētu pat samazināties, kas var izraisīt arī to cenu pieaugumu. Tirgus likumi ir skaidri – jo mazāks piedāvājums, jo augstākas cenas. Līdz ar to šobrīd ir labs laiks, lai izvēlētos jaunu mājokli un to rezervētu, izmantojot visus attālināto pakalpojumu risinājumus, ko piedāvā attīstītāji. Šobrīd tirgū arvien ir pietiekami plašs piedāvājums dažādās cenu kategorijās un atrašanās vietās, kā arī labi kreditēšanas nosacījumi, tostarp ”Altum” Mājokļu programma.”

Pašreizējā situācija ir stimuls rast arvien jaunas pieejas, lai īpašuma iegādes procesu padarītu pēc iespējas ērtu un drošu, ir pārliecināts arī nekustamo īpašumu attīstītāja ”Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš. Viņš uz izaicinājumiem raugās pozitīvi: ”Mūsu dati rāda, ka arī šī brīža situācijā tie cilvēki, kuri mājokļus bija rezervējuši iepriekš, pirkšanas darījumus pabeidz gandrīz 100% gadījumu, tāpat arī arvien ir novērojama jaunu klientu interese un gatavība veikt darījumus, neraugoties uz ārējiem apstākļiem. Kopumā saņemam pozitīvas atsauksmes par pieejamajiem risinājumiem.”

Jauns mājoklis šobrīd – par vai pret?

”Mājoklis ir droša ilgtermiņa investīcija. Protams, neskaidrība par nākotni ir visiem, tomēr situācijas ir dažādas.

Ja zaudēts darbs, jauna mājokļa iegāde, visdrīzāk, nebūs aktuāla, toties tiem, kam ir ietaupījumi vai uzkrājumi, tos investēt ilgtermiņā drošos pirkumos ir pat ieteicams.

Tāpat šo laiku, kad uzturamies mājās un papildu tēriņi ir samazinājušies, var izmantot uzkrājumu veidošanai, lai īpašumu iegādātos jau pēc situācijas stabilizēšanās,” uzsver Mareks Kļaviņš, aicinot ikvienu atbildīgi izvērtēt savas iespējas.

Šobrīd īpaši izdevīgi ir rezervēt dzīvokļus projektos, kas vēl ir būvniecības stadijā.

Dzīvokļus izpērk gana ātri, pirms ēka ir uzbūvēta, un šī brīža priekšrocība, ko nodrošina zemāka pircēju aktivitāte, ir plašāka izvēle un iespēja tikt pie sev tīkamākā plānojuma un mājokļa platības. Arī finansiāli pirkt dzīvokli būvniecības stadijā ir izdevīgāk. Turklāt krīzes situācija izceļ pirkuma emocionālo aspektu, kam pirms mēneša varbūt nebija tik lielas nozīmes: mājoklis un tā sniegtās ērtības saistās ar drošību, kas daudziem ir viens no būtiskākajiem faktoriem jebkura lēmuma pieņemšanā.

Drošībai – attālinātas apskates un dokumentu noformēšanas iespējas

Tiem, kuri šaubās par dzīvokļa iegādi attālinātā režīmā, Mareks Kļaviņš atgādina – iegādājoties dzīvokli būvniecības stadijā, attālumam nav nozīmes, jo tik un tā klients paļaujas uz vizualizācijām.

”Nekustamo īpašumu attīstītāji piedāvā saviem klientiem virkni veidu, kā virtuāli apskatīt jauno mājokli: gan mājas lapā, gan saņemšanai e-pastā ir pieejamas jauno projektu detalizētas vizualizācijas, dzīvokļu plāni, izsauļojuma plāni un citi materiāli.

360’ tūre ir kļuvusi teju vai par pašsaprotamu lietu. Dažādi risinājumi pieejami arī klientiem, kuri dzīvokli jau rezervējuši un kuriem pienācis laiks izvēlēties apdari, ko arī iespējams paveikt attālināti, aplūkojot digitālos katalogus,” stāsta ”Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs. Nekustamo īpašumu attīstītāji nodrošina arī bezkontakta dzīvokļa pieņemšanu, kad pirkuma līgums noslēgts un mājoklis iegādāts, piedāvājot detalizētas video instrukcijas un ievērojot maksimālu distancēšanos, jo darbinieki procesā fiziski nepiedalās. Tāpēc par savu veselību dzīvokļa iegādes laikā nav jāraizējas.

Arī konsultācijas un dokumentu noformēšanu iespējams veikt digitālajā vidē. Uzņēmumi, institūcijas un bankas ir ieviesušas virkni risinājumu, lai nodrošinātu saviem klientiem attālinātu dokumentu noformēšanu un ērtu saziņu ar iestādēm digitālajā vidē. Jau kopš marta sākuma viss pārdošanas process ir iespējams attālināti, ieskaitot tikšanās ar pārdošanas konsultantiem, dokumentu noformēšanu un digitālu parakstīšanu, attālinātu dokumentu iesniegšanu Zemesgrāmatā. Pat noformēt hipotekāro kredītu tagad ir iespējams, neizejot no mājas.

”Kopumā šis ir labs laiks dzīvokļa iegādei, ja tāds lēmums ir pieņemts. Mēs visi ceram, ka ārkārtas situācija nebūs ilgstoša, tomēr droši paredzēt to nevaram. Tāpēc var izrādīties, ka šis izdevīgais iegādes ”koridors” nebūs sevišķi garš, un lēmums ir jāpieņem jau tagad,” atgādina Mareks Kļaviņš.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu