Hermanim nepatīk politiķu augstprātīgais komunikācijas tonis (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Alvis Hermanis.
Alvis Hermanis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdībai ir jāpilda savi pienākumi pret kultūras nozarē strādājošajiem, Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Otrdienas sēdē Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisija, Kultūras ministrija (KM) un nozares profesionāļi pārrunāja līdzšinējos atbalsta pasākumus kultūras nozarei Covid-19 ekonomisko seku pārvarēšanai, kā arī turpmākos rīcības variantus iziešanai no krīzes pēc tam, kad ārkārtējās situācijas radītie ierobežojumi tiks atcelti.

Hermanis norādīja, ka JRT gadiem ir trenēts lasīt zemtekstus un "saprast arī Ēzopa valodu". Komisijas sēdes laikā viņš pirmo reizi izdzirdējis no Veselības ministrijas galvenā speciālista infektoloģijā Uga Dumpja, ka nākamā sezona Latvijas teātros ir atcelta.

"Man ļoti nepatīk tas augstprātīgais komunikācijas tonis, kas ir politiķiem un zinātniekiem. Rodas sajūta, ka viņi pārvalda kādas ezotēriskas zināšanas un visai sabiedrībai no zemtekstiem ir jāuzmin, ko viņi domā.

Manuprāt, esmu pelnījis lielāku konkrētību, jo patlaban mēs saskaramies ar reāliem procesiem," norādīja JRT mākslinieciskais vadītājs.

Turklāt viņš pavēstīja, ka svētdien runājis ar Tallinas Pilsētas teātra direktoru, kurš sacīja, ka valdība novirzījusi 25 miljonus eiro kultūras pasākumu rīkotājiem neiegūto ienākumu kompensēšanai. Hermanis arī akcentēja, ka sabiedrība nekad iepriekš nav lietojusi tik daudz kultūras kā šajos divus mēnešos. Cilvēki lieto kultūras un mākslas darbinieku produktus, tomēr to radītāji nevar saņemt atalgojumu.

"Mums - māksliniekiem un kultūras darbiniekiem - šajā situācijā ir jāpārkvalificējas un jāpārslēdzas uz citiem darba veidiem. Noteikti esmu pārliecināts, ka nedrīkst sēdēt mājas un žēloties, un ieņemt upura lomu. Jādomā, kā mēs varam kārpīties ārā un atrast jaunus darba veidus," sacīja Hermanis, aicinot arī valdību pildīt savus pienākumus pret kultūras nozarē strādājušajiem.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs uzsvēra, ka "ezotēriskās zināšanas" aprobežojušās ar to, ka rokfestivāli vasarā būs jāatceļ. Viņaprāt, ir iespējams organizēt brīvdabas izrādes, kuras noritētu disciplinētā veidā un nevienu neapdraudētu. Viņš minēja, ka JRT gatavojas kļūt par kinostudiju un ražot kinoproduktus.

"Man ir daudz ideju. Un tas attiecas ne tikai uz JRT, bet arī uz citiem māksliniekiem, tomēr ir vajadzīga lielāka skaidrība,"

uzsvēra Hermanis.

Alvis Hermanis pašizolācijā
Alvis Hermanis pašizolācijā Foto: Facebook
Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu