ANO: Miljoniem sieviešu pandēmijas laikā saskaras ar vardarbības un negribētas grūtniecības risku

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ANO Iedzīvotāju fonds (UNFPA) brīdinājis, ka globālā Covid-19 pandēmija apdraud sieviešu tiesības visā pasaulē, vēsta raidorganizācija "Euronews".

Karantīnas noteikšana un skolu slēgšana, lai ierobežotu koronavīrusa izplatību, draud iedragāt daudzviet pasaulē panākto progresu tādos jautājumos kā ģimenes plānošana, kā arī novest pie nepilngadīgu meiteņu biežākas izdošanas laulībā un ģenitāliju kropļošanas. 

"Tā ir katastrofāla situācija," norāda UNFPA izpilddirektore Natālija Kanema. "Ņemot vērā, ka sievietes un meitenes jau tā ir sliktākā situācijā attiecībā uz kontracepciju.

Pandēmijas laikā sievietes visā pasaulē ir vairāk pakļautas vardarbībai ģimenē, jo pandēmija rada psiholoģisku spriedzi un vietās, kur noteikti stingri ierobežojumi, nākas visu laiku atrasties kopā ar varmācīgo partneri. 

Papildus tam palielinās arī negribētu  grūtniecību risks, kā arī varbūtība, ka dzemdībās nebūs iespējas nodrošināt vecmātes klātbūtni. Pasaules vietās, kur izplatītas bērnu laulības, to skaits visdrīzāk palielināsies, jo, izprecinot meitas, parasti tiek noņemts finansiālais slogs no viņas ģimenes pleciem.

ANO iepriekš brīdinājusi par "šausminošu vardarbības ģimenē pieaugumu visas pasaules mērogā".

Organizācija norādījusi, ka gandrīz visās pasaules valstīs palielinājies vardarbības līmenis pret sievietēm un meitenēm. ANO aplēsis, ka nākamo sešu mēnešu laikā vairāk nekā 30 miljoni sieviešu cietīs no vardarbības, kurā viens no faktoriem būs ieviestie ierobežojumi.

UNFPA norāda, ka šajā laikā nepieciešams bez pārrāvumiem nodrošināt pakalpojumus, lai sievietes no šādām situācijām varētu izkļūt.

Šajā laikā pastāv problēmas ar kontracepcijas pieejamību, īpaši pasaules nabadzīgākajās valstīs. Saskaņā ar UNFPA datiem, vairāk nekā desmit nabadzīgās valstīs kontracepcijas krājumi varētu izbeigties jau tuvākā pusgada laikā. UNFPA lēš, ka, pastāvot ierobežojumiem, trīs mēnešu periodā mūsdienīga kontracepcija nebūs pieejama 13 līdz 51 miljonam sieviešu, kuras to iepriekš lietojušas. Optimistiskākajā scenārijā tas varētu novest pie vismaz 325 000 neplānotu grūtniecību, bet drūmākajā - pie līdz pat 15 miljoniem neplānotu grūtniecību, ja stingri ierobežojumi saglabātos gada garumā.

Organizācija norāda, ka Covid-19 pat par diviem gadiem varētu aizkavēt vietējās programmas bērnu laulību un sieviešu dzimumorgānu sakropļošanas novēršanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu