Pētījums: Ārkārtas situācijā iedzīvotāju uzticība farmaceitam sasniegusi 92%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aptieka. Ilustratīvs attēls.
Aptieka. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Makare/LETA

Vairākums jeb 92% Latvijas iedzīvotāju Covid-19 izsludinātā ārkārtējā stāvokļa laikā uzticas farmaceitu sniegtajiem ieteikumiem par zāļu izvēli un lietošanu, secināts aprīlī veiktajā pētījumu centra SKDS un "Mēness aptieka" sabiedriskās domas aptaujā.

Uzticību izteikušo respondentu vidū 26% uzticas pilnībā, bet 66% drīzāk uzticas. Vien 5% gadījumu iedzīvotāji ir norādījuši, ka farmaceitiem drīzāk neuzticas vai neuzticas nemaz.

Vienlaikus pētījuma rezultāti norāda, ka Covid-19 krīzes laikā 71% iedzīvotāju izvēlas izmantot aptiekas pakalpojumus, apmeklējot klātienē.

Covid-19 izsludinātā ārkārtējā stāvokļa laikā zāles internetā ir pirkuši 8% iedzīvotāju, tās iegādāties kādam citam lūguši 6%. Savukārt 23% iedzīvotāju nav bijusi vajadzība šajā periodā izmantot aptiekas pakalpojumus.

"Ņemot vērā, ka Covid-19 ir jauna pieredze ne vien Latvijas veselības aprūpes sistēmai, bet visai sabiedrībai kopumā, šo realitāti pavada daudzi jauni izaicinājumi. Viens no tiem ir noturēt sabiedrības uzticību ekspertu paustajiem ieteikumiem un norādēm par atbilstošu rīcību vīrusa izplatības mazināšanā un ārstēšanā," norāda "Sentor Farm aptiekas" valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs.

Pretēji sākotnējām prognozēm, iedzīvotāji pastiprinātā zāļu iepirkšanā un uzkrājumu veidošanā nebija tik aktīvi kā pārtikas uzkrājumu veidošanā. Kopš ārkārtas stāvokļa izsludināšanas tikai 8% iedzīvotāju iepirka lielākus zāļu krājumus nekā parasti. Turpretī 91% neizvēlējās šādu rīcību.

""Mēness aptieka" daudz strādāja, lai, pirmkārt, reāli nodrošinātu nepieciešamos zāļu krājumus un saplānotu zāļu piegādes atbilstoši jaunajiem apstākļiem. Otrkārt, informēja sabiedrību, slāpējot uztraukumu un apliecinot, ka jebkura scenārija gadījumā mūsu zāļu krājumi būs pietiekami, savukārt farmaceiti skaidroja sabiedrībai par riskiem, kas saistīti ar lieku zāļu uzkrājumu veidošanu," skaidro Dmitrijs Juskovecs.

Sabiedriskās domas pētījumā, kas tika īstenots interneta vidē, piedalījās 1576 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Aptaujas datu ievākšanas laiks bija no 20. līdz 22.aprīlim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu