Gutērrešs: Atgūšanās no pandēmijas jāizmanto, lai "pārveidotu pasauli uz labo pusi" (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Antoniu Gutērrešs
Antoniu Gutērrešs Foto: K.M. Chaudary / AP

Koronavīrusa pandēmija atklājusi to, cik trauslas ir sabiedrības, bet, ja valdības strādās vienoti pie kopīgiem izaicinājumiem, tādiem kā globālā sasilšana, var tikt radīta iespēja, lai "pasauli pārveidotu uz labo pusi", otrdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Vienīgā efektīvā atbilde uz globālo ārkārtas situāciju veselības jomā ir "drosmīga, tālredzīga un sadarboties spējīga vadība", runājot klimata izmaiņu tematikai veltītā sanāksmē, sacīja Gutērrešs.

"Tāda pati vadība ir nepieciešama, lai risinātu tuvojošos klimata pārmaiņu eksistenciālo draudu jautājumu," sacīja ANO ģenerālsekretārs, norādot, ka aizvadītā desmitgade bijusi karstākā mērījumu vēsturē.

Viņš mudināja Eiropas Savienību uzņemties "globālo vadību", līdz gada beigām prezentējot atjaunoto emisiju samazināšanas plānu, kas varētu Eiropu nostādīt uz ceļa, lai tā līdz 2050.gadam varētu kļūt par pirmo klimatneitrālo pasaules daļu.

Gutērrešs uzsvēra, ka arī citām emisijas avotu valstīm ir jāpievienojas. Viņš norādīja, ka G20 valstu grupā, kurā ietilpst lielākās attīstītās un attīstības tautsaimniecības, kopumā ir atbildīgas par vairāk nekā 80% globālo emisiju.

"Parīzes vienošanās lielā mērā kļuva iespējama, pateicoties Savienoto Valstu un Ķīnas līdzdalībai," viņš sacīja, izsakoties par 2015.gada klimata paktu. "Bez lielāko emisijas avotu valstu piedalīšanās visi mūsu pūliņi būs nolemti neveiksmei."

"Šīs ir tumšas dienas, bet tās nav bez cerības," sacīja Gutērrešs. "Mums ir rets un īss izdevības logs pārveidot mūsu pasauli uz labo pusi."

"Izmantosim atgūšanos no pandēmijas, lai nodrošinātu pamatus drošai, veselīgai, ietverošai un izturīgākai pasaulei visiem cilvēkiem," viņš piebilda.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu