Putina meita iesaistīta "Rosneft" sponsorētā gēnu inženierijas projektā (15)

Papildināts
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay, Kadrs no video

Bērnu endokrinoloģe Marija Voroncova, kas medijos identificēta kā Vladimira Putina vecākā meita, ar enerģētikas milža "Rosneft" finansiālo atbalstu centīsies līdz 2027.gadam padarīt Krieviju par vienu no pasaules līderēm gēnu inženierijā, vēsta BBC Krievijas ziņu dienests.

Krievijas vicepremjere Tatjana Goļikova un Kremlim daļēji piederošā naftas uzņēmuma "Rosneft" vadītājs Igors Sečins marta sākumā parakstīja līgumu par sadarbību šajā jomā. "Rosneft" projektam atvēlējis summu līdz vienam miljardam ASV dolāru.

Vienošanās noslēgta par "Krievijas gēnu tehnoloģiju attīstības paātrināšanu" un darbu pie tā, lai "Krievijas Federācija kļūtu par vienu no līderēm" šajā nozarē līdz 2027.gadam. Plāns paredz arī mazināt Krievijas zinātnes "atkarību" no ārvalstu ģenētiskajiem un bioloģiskajiem datiem.

Paredzēts uzbūvēt vērienīgu zinātnisko centru, kurā notiks gēnu pētniecība un inženierija. Rezultāti tikšot izmantoti rūpniecībā un medicīnā.

Organizācija "Krievijas gēnu tehnoloģijas" tika reģistrēta 28.aprīlī Šabolovkas ielā 10, Maskavā. Tajā pašā adresē reģistrēts arī "Rosneft" birojs.

"Mēs pašlaik neko nekomentēsim," BBC norādīja "Rosneft" preses sekretārs Mihails Leontjevs. "Vēlāk komentēsim ļoti plaši. Tas jau nav nekāds noslēpums - tas ir liels projekts."

"Rosneft" trešdien paziņoja, ka vērsīšoties tiesā pret BBC, jo raksts saturot nepatiesu informāciju. Paziņojumā nebija norādīts, pret kuriem apgalvojumiem "Rosneft" ir iebildumi.

Organizācijas direktors ir Krievijas biologs un Sečina padomnieks Konstantīns Severinovs. 

Organizācijas uzraudzības padomi vadīs Sečins, bet tās sastāvā ir Goļikova, Putina palīgs Andrejs Fursenko un Marija Voroncova. Medijos Voroncova identificēta kā Putina vecākā meita, taču Putins radiniecību ne apstiprina, nedz arī noliedz.

"Rosneft" vadībai pietuvināts informācijas avots BBC stāsta, ka naftas uzņēmums plāno gēnu inženierijas centrā ik gadu ieguldīt ap 200 miljoniem dolāru.

"Tas ir prezidenta meitiņas projekts - dos visu, ko vajadzēs," norāda avots.

Savukārt cits pietuvināts informācijas avots norāda, ka projekts neesot radīts speciāli Voroncovai. "Viņa ir talantīgs cilvēks, viņa tajā piedalās. Bet tas nav viņas projekts, tas netika radīts viņai. Tā ir stratēģiska lieta," uzsver avots.

Trešais informācijas avots atklājis, ka tuvāko septiņu gadu laikā projektam tiks atvēlēta summa no 500 miljoniem līdz vienam miljardam dolāru.

Organizācijas "Krievijas gēnu tehnoloģijas" galvenā projekta nosaukums ir "Krievu genoms", vēsta BBC. Kā raidorganizācijai norāda trīs informācijas avoti, tā ietvaros tikšot analizēta Krievijas iedzīvotāju ģenētiskā informācija ar mērķi noteikt specifiskas ģenētiskās iezīmes un varbūt pat tās mainīt. Plānots ievākt 100 000 Krievijas iedzīvotāju ģenētisko materiālu.

Raidorganizācija "Bloomberg" iepriekš ziņojusi, ka Voroncova jau sen interesējoties par ģenētiku. 2019.gada aprīlī viņa aiz slēgtām durvīm tikusies ar Krievijas vadošajiem šīs jomas zinātniekiem. Tikšanās laikā esot apspriesta cilvēka DNS inženierija. 

Dmitrijs Medvedevs 2019.gada aprīlī, atrodoties Krievijas premjerministra amatā, parakstīja Krievijas federālo programmu par gēnu inženierijas tehnoloģiju attīstību.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu