Pētījums: Covid-19 ārstēšanā "Remdesivir" nav devis nozīmīgus rezultātus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Covid-19 pacientu ārstēšana ar pretvīrusa medikamentu "Remdesivir" nav devusi nozīmīgus uzlabojumus, secināts Uhaņā veiktā izmēģinājumā, kura rezultāti trešdien publicēti žurnālā "The Lancet".

Taču ASV galvenais eksperts pandēmiju jautājumos Entonijs Fauči nodēvēja šo pētījumu par neadekvātu un paziņoja, ka lielā jaunā pētījumā atklāts, ka "Remdesivir" ir redzama ietekme uz Covid-19 pacientiem, kuriem ir smaga saslimšanas gaita, un šis medikaments saīsina atveseļošanās laiku.

Tas pierāda, ka "medikaments var bloķēt šo vīrusu", sacīja Fauči.

Pētījumā, kurā piedalījās vairāk bekā 200 cilvēki, kuriem bija konstatēta saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, ārsti secināja, ka "Remdesivir" lietošanai nebija pozitīvas ietekmes uz pacientiem.

Pētījuma rezultāti publicēti pēc tam, kad ASV uzņēmums "Gilead", kas ražo "Remdesivir", paziņoja, ka citā plašākā izmēģinājumā ar šo medikamentu gūti pozitīvi rezultāti.

"Diemžēl, mūsu pētījums atklāja, ka "Remdesivir", kaut arī ir drošs un adekvāti panesams, nedod ievērojamus uzlabojumus," norādīja pētījuma vadošais zinātnieks no Ķīnas. Viņš atzina, ka ne uz šādu iznākumu viņi cerējuši.

Pētījumā Uhaņā piedalījās 237 Covid-19 pacienti, no kuriem pusei tika dots "Remdesivir", bet puse kalpoja kā kontroles grupa un šiem pacientiem tika dotas standarta antibiotikas.

Mirstības rādītājs abās grupās bija līdzīgs - aptuveni 14%.

"Netika novērotas nozīmīgas atšķirības starp grupām attiecībā uz skābekļa atbalstu, palikšanas laiku slimnīcā vai laiku līdz izrakstīšanai vai nāvei," secinās pētījumā.

Tomēr tie pacienti, kas tika pieslēgti pie plaušu ventilēšanas iekārtām, pavadīja krietni mazāk laika pie šīm ierīcēm, nekā pacienti kontroles grupā - vidēji septiņas dienas, salīdzinot ar vidēji 15 dienām.

Autori gan norādījuši, ka viņu pētījumam bijuši vairāki ierobežojumi, tostarp tas pārtraukts pirms laika, jo pacientu skaits palicis pārāk mazs, lai turpinātu. Zinātnieki aicināja turpināt izmēģinājumus ar "Remdesivir".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu