Lielbritānijā un Francijā bērniem novēro neparastu slimību; pieļauj saistību ar Covid-19 (20)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests (NHS) nedēļas nogalē publicēja brīdinājumu par bērniem novērotu retu simptomu kopumu, kas varētu būt saistīts ar Covid-19, vēsta BBC. Šonedēļ arī Francija paziņojusi par apmēram 15 šādiem gadījumiem.

NHS britu mediķiem izsūtīja brīdinājumu, ka vairākās slimnīcās intensīvās terapijas nodaļā nonākuši bērni ar netipiskiem simptomiem, taču ne visiem Covid-19 tests bija pozitīvs.

Lielbritānijā fiksētajos gadījumos dažāda vecuma bērniem tika konstatēti nepilnīgi Kavasaki slimības un toksiskā šoka sindroma simptomi - augsta temperatūra, zems asinsspiediens, izsitumi un grūtības elpot. Dažiem konstatēti arī kuņģa-zarnu trakta simptomi, piemēram, vēdersāpes, vemšana vai caureja, kā arī sirds muskuļa iekaisums un netipiski asinsanalīžu rezultāti.

Medicīnas eksperti norāda, ka šāda organisma reakcija esot raksturīga gadījumos, kad organisms aktīvi cīnās ar infekciju. Lielbritānijas veselības ministrs Mets Henkoks otrdien paziņoja, ka esot "agrīni signāli, ka retos gadījumos bērniem novērota autoimūna reakcija, kas noved pie smagas slimības", pieļaujot, ka tā varētu būt saistīta ar jauno koronavīrusu un tā ierosināto slimību Covid-19.

NHS brīdinājumā norādīts, ka šādos gadījumos nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības.

Francijas veselības ministrs Olivjē Verāns trešdien paziņoja, ka Francijā fiksēti apmēram 15 gadījumu, kad bērniem konstatēts sirds muskuļa iekaisums. Viņš norādīja, ka neesot pierādījumu šo gadījumu saistībai ar Covid-19, taču Francijā tie tiekot uztverti ar "lielu nopietnību".

Neliels skaits gadījumu konstatēti arī Itālijā, Spānijā un Šveicē, radiostacijai "Franceinfo" teica Verāns. Viņa uzskaitītie simptomi bija drudzis, gremošanas problēmas un kardiovaskulārās sistēmas iekaisums, kas var novest pie sirds mazspējas.

"Cik man zināms, laimīgā kārtā neviens bērns nav nomiris no komplikācijām," piebilda Verāns. Tas, ka daļai saslimušo Francijā un Lielbritānijā konstatēta inficēšanās ar jauno koronavīrusu, liekot "būt modriem".

Francijā 11.maijā plānots atvērt sākumskolas. Verāns uzsver, ka Covid-19 uzliesmojuma laikā tikai retos gadījumos smagi saslimuši bērni. Vairumam smagi saslimušo bērnu bija iepriekšējas veselības problēmas.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu