Covid-19 pandēmija paātrina skaidras naudas norietu (75)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eksperti uzskata, ka Covid-19 pandēmija un tās apkarošanai noteiktie ierobežojumi tikai paātrinās skaidras naudas norietu, cilvēkiem vēl aktīvāk turpinot pāriešanu uz pilnībā digitāliem norēķiniem, vēsta Lielbritānijas raidorganizācija BBC. 

Lielbritānijas valdības rīkojums iedzīvotājiem Covid-19 epidēmijas laikā palikt mājās ir novedis pie tā, ka par 60% samazinājies naudas izņemšanu skaits no bankomātiem. Lai arī cilvēki naudu no bankomātiem izņem retāk, viņi vienā reizē izņem lielākas summas. 

Tajā pašā laikā strauji palielinājies ar maksājumu kartēm veikto darījumu skaits, cilvēkiem savus ikdienas pirkumus arvien vairāk veicot internetā. 

Eksperti norāda, ka pašreizējā situācija rada riskus skaidras naudas izmantošanai ilgtermiņā, ņemot vērā apstākli, ka Lielbritānija pagaidām vēl nav pilnībā gatava pāriet uz bezskaidras naudas norēķiniem. 

Šobrīd aptuveni 20% Lielbritānijas iedzīvotāju joprojām izmanto skaidru naudu kā galveno maksāšanas līdzekli. 

Kā liecina Lielbritānijas bankomātu tīklu apkalpojošā uzņēmuma “Link” dati, Lielbritānijas iedzīvotāji katru nedēļu veic 11 miljonus skaidras naudas izņemšanas darījumu valsts bankomātos, kopumā izņemot aptuveni vienu miljardu sterliņu mārciņu. 

Foto: AP/Scanpix

Pagājušajā gadā Lielbritānijā vienā reizē no bankomāta tika izņemtas vidēji 65 mārciņas, bet tagad šī summa ir pieaugusi līdz 82 mārciņām. 

Ņemot vērā to, ka cilvēkiem šobrīd ir mazāk iespēju tērēt naudu, jo kafejnīcas, bāri un restorāni ir ciet, nevar izslēgt, ka veido skaidras naudas uzkrājumus. 

“Link” veiktajā aptaujā noskaidrojies, ka 75% Lielbritānijas iedzīvotāju skaidru naudu izmanto mazāk, bet 54% respondentu uzsvēra, ka viņi apzināti izvairās no skaidras naudas lietošanas. 

Foto: AFP/SCANPIX

Natālija Sīnija, autore pētījumam par piekļuvi skaidrai naudai, norāda, ka iepriekš līdz pat 30% Lielbritānijas iedzīvotāju patika, ka viņiem ir skaidra nauda katram gadījumam, tomēr līdz ar koronavīrusa izplatības dēļ noteiktajiem ierobežojumiem cilvēki daudz ērtāk jūtas, izmantojot citus maksāšanas veidus. 

Eksperte uzskata, ka ieradums mazāk lietot skaidru naudu nākotnē kļūs arvien izplatītāks.  

50% Lielbritānijas iedzīvotāju jau šobrīd norēķiniem pārsvarā izmanto bezskaidru naudu, bet skaidru naudu kā galveno maksāšanas līdzekli izmanto vairs tikai 20% valsts iedzīvotāju. 

Ar tik mazu skaidras naudas lietotāju skaitu varētu izrādīties nepietiekami, lai tiktu uzturēta pietiekami plaša un ienesīga skaidras naudas norēķinu un bankomātu infrastruktūra. 

Eksperti pauž viedokli, ka Covid-19 pandēmija varētu izrādīties būtisks apstāklis, kas pietuvinās pilnīgu atteikšanos no skaidras naudas norēķiniem. 

Foto: SIPA/Scanpix
Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu