Vācija aizliedz "Hizbollah", rīko reidus mošejās (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vācijas valdība ceturtdien pilnībā aizliegusi Libānas šiītu kustības "Hizbollah" aktivitātes Vācijas teritorijā, bet policija jau veikusi reidus mošejās un citos objektos, kas ir saistīti ar šo kustību.

Tāpat kā Eiropas Savienības (ES) līmenī, arī Vācijā līdz šim ārpus likuma bija izsludināts "Hizbollah" bruņotais spārns, bet ne politiskais.

Vācijas Iekšlietu ministrija nule paziņojusi, ka tā visu kustību uzskata par "šiītu teroristu organizāciju".

Šis solis jau izpelnījies atzinīgu ASV reakciju.

""Hizbollah" ir teroristu organizācija, kas ir atbildīga par daudziem uzbrukumiem un cilvēku nolaupīšanas gadījumiem visā pasaulē," laikrakstam "Bild" sacīja Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers.

""Hizbollah" tika izveidota 1982.gadā Libānas pilsoņkara laikā.

Libānā tā ir viena no lielākajām politiskajām partijām, parlamentā tai kopā ar sabiedrotajiem ir vairākums.

Vācijas iekšlietu ministrs "aizliedzis grupējuma darbību" Vācijā, lēmumam stājoties spēkā nekavējoties, tviterī pavēstīja ministra preses sekretārs.

Kaut arī "Hizbollah" oficiālā kapacitātē Vācijā nedarbojas, drošības struktūras uzskata, ka Vācijā ir aptuveni 1000 kustības biedru.

Atbilstoši izplatītam viedoklim, viņiem Vācija ir droša patvēruma vieta, lai izstrādātu plānus, vervētu atbalstītājus un piesaistītu finansējumu, arī kriminālu aktivitāšu ceļā.

Reidi notikuši vairākās Vācijas pilsētās, norādīja Zēhofera preses sekretārs.

Vairāki desmiti specvienību policistu ceturtdien iebrukuši ar "Hizbollah" saistītās mošejās un biedrībās Brēmenē, Berlīnē, Dortmundē un Minsterē, vēsta Vācijas mediji.

Berlīnē slēgta piekļuve mošejai "Al-Irshad", un tai līdzās izvietoti vismaz 16 policijas autofurgoni.

Vācijas Iekšlietu ministrijas pieņemtais aizliegums arī nozīmē, ka grupējuma atbalstītāji vairs nedrīkst publiski demonstrēt "Hizbollah" simbolus un rīkot sapulces, un ka finansējums var tikt iesaldēts.

Berlīnē ikgadējās Kudsas dienas demonstrācijās, kurās tiek pausts nosodījums Izraēlas politikai pret palestīniešiem, "Hizbollah" atbalstītāji pēdējos gados ieradušies ar organizācijas karogiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu