Zāļu valsts aģentūra ar Covid-19 inficētos aicina ziņot par iespējamām lietoto zāļu blaknēm (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens/LETA

Ar Covid-19 inficētie pacienti un cilvēki ar aizdomām par saslimšanu ir aicināti ziņot par visām iespējamām blaknēm, kas viņiem radušās, saslimšanas laikā lietojot jebkuras zāles, informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Toma.

Ziņojumos jāietver informācija gan par zālēm, kuras tiek lietotas Covid-19 simptomu ārstēšanai, gan par zālēm, kuras pacienti lieto savu hronisko slimību ārstēšanai. Pētījumā iekļautas arī zāles, kuras pacienti lieto Covid-19 ārstēšanai ārpus zāļu reģistrētajām indikācijām.

ZVA atgādina, ka pašlaik nav nevienu zāļu, kas būtu reģistrētas Covid-19 ārstēšanai. Tomēr vairākas zāles, kas reģistrētas citu slimību ārstēšanai, tiek izmantotas pacientiem ar šo infekciju.

Toma skaidroja, ka pacientu iesniegtie ziņojumi papildina informāciju, kas saņemta no veselības aprūpes speciālistiem, kuri turpina ziņot par pandēmijas ietvaros lietoto zāļu novērotajām blaknēm.

"Izpratne par jauno vīrusu joprojām ir nepilnīga, tostarp par iespējamo mijiedarbību ar pacientu lietotajām zālēm. Ziņojot par Covid-19 ārstēšanā izmantoto zāļu iespējamām blaknēm, pacienti un veselības aprūpes speciālisti var palīdzēt gūt vērtīgus pierādījumus informētu lēmumu pieņemšanai par drošu un efektīvu zāļu lietošanu pandēmijas laikā," datu vākšanu skaidroja Toma.

Pacientu un veselības aprūpes speciālistu ziņojumos sniegtā informācija papildinās informāciju, kas pašlaik tiek iegūta no klīniskiem pētījumiem un cita veida izpētes.

Pacientiem un veselības aprūpes speciālistiem ir jāziņo par iespējamām zāļu blaknēm, izmantojot ZVA zāļu blakņu ziņojumu formu, vai zāļu ražotajam, izmantojot lietošanas instrukcijā norādīto kontaktinformāciju. Pacienti var ziņot par zāļu blaknēm arī savam ārstam, medicīnas māsai vai farmaceitam, kas tālāk nosūtīs zāļu blakņu ziņojumu ZVA.

Ziņojot par zāļu blaknēm, jānorāda informācija par personu, kam novērota blakne, tostarp vecums un dzimums, informācija par to, vai infekcija apstiprināta, veicot laboratoriskas pārbaudes vai balstoties uz klīniskajiem simptomiem. Jāpievieno blaknes apraksts, zāļu, kas, iespējams, izraisījušas blakni, nosaukums, zāļu deva un ārstēšanas ilgums, zāļu sērijas numurs. Jānorāda arī jebkuras citas aptuveni tajā pašā laikā lietotās zāles, tostarp bezrecepšu zāles, augu izcelsmes preparāti vai kontracepcijas līdzekļi, kā arī jebkuri citi veselības traucējumi vai blakusslimības personai, kam novērota blakne.

Ziņojot par iespējamām zāļu blaknēm, pacienti un veselības aprūpes speciālisti tiek aicināti norādīt pēc iespējas precīzāku un izsmeļošāku informāciju. Gadījumā, ja ir bažas par jebkādām iespējamām zāļu blaknēm, ZVA aicina vērsties pie sava ārsta, medicīnas māsas vai farmaceita.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu