Bijušais “FIZMIX Eksperiments” dalībnieks aizraujas ar fiziku gan skolā, gan ārpus tās

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No personīgā arhīva

Šogad AS “Latvenergo” rīkotajam erudīcijas konkursam 8. un 9. klašu skolēniem “FIZMIX Eksperiments” ir 25. jubilejas gads. Jubilejas gadā aicinām iepazīt konkursa bijušos dalībniekus un noskaidrojam, kā dalība konkursā ir ietekmējusi viņu personīgo izaugsmi, mācību un darba gaitas. Vidusskolnieks Artūrs Kovrigo, kura komanda konkursā uzvarēja pirms trim gadiem, pašlaik padziļināti apgūst fiziku Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolā un šai zinātnei velta arī savu brīvo laiku.

Artūrs Kovrigo konkursā piedalījās 2016. un 2017. gadā, pārstāvot Viesītes vidusskolu. Pirmajā gadā viņa komanda netika tālāk par pusfinālu, taču otrajā gadā Artūra vadībā komandai “Entropija” izdevās konkursā uzvarēt. Pašlaik Artūrs mācās Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas 12. klasē un fiziku turpina apgūt pie Jauno Fiziķu skolas vadītājas Virgīnijas Vītolas, kura šogad ir viena no konkursa ekspertēm.

“Mana interese par fiziku, šķiet, ir likumsakarīga – mani fascinē apkārtējā pasaule, un vienmēr esmu uzdevis mūžīgo jautājumu – kāpēc?” stāsta vidusskolnieks. 8. klasē puiša interesi par šo mācību priekšmetu ievērojusi fizikas skolotāja Līga Blumbeka, kura iedrošinājusi viņu un pārējos komandas dalībniekus pieteikties konkursam. Papildu motivāciju devis tas, ka iepriekšējā gadā galveno balvu konkursā bija ieguvusi viņa draugu un skolasbiedru komanda.

Foto: No personīgā arhīva

Kad pirmajā dalības gadā Artūra komandai neizdevās pārvarēt pusfinālu, jaunieši nebūt nepadevās. “Nākamajā gadā atgriežoties, mums bija skaidrs mērķis – uzvarēt,” atminas Artūrs. Iepriekšējā gadā gūtā pieredze un komandas cītīgā gatavošanās palīdzēja “Entropijai” izcīnīt 1. vietu Zemgales reģionā. Tieši konkursā “FIZMIX Eksperiments” Artūrs pirmoreiz uzņēmies komandas kapteiņa lomu un tādejādi attīstījis savas līderības un problēmu risināšanas prasmes. Viņš spilgti atceras nedēļu, ko visi pusfināla uzvarētāji pavadīja aizraujošā vasaras nometnē, iepazīstot līdzīgi domājošus jauniešus no visas Latvijas. “Konkursā bija ļoti interesanti mājasdarbi un lieliska uzvarētāju nometne – tās ir atmiņas, kas mani nekad nepametīs,” viņš stāsta.

Puisis atzīst, ka viņa ikdiena joprojām ir cieši saistīta ar fiziku. Skolā viņš padziļināti apgūst matemātiku un fiziku un brīvajā laikā jau kopš 8.klases aktīvi darbojas Jauno fiziķu skolā. Šogad daudz laika pavadījis, gatavojoties fizikas valsts olimpiādei, kurā ieguvis godpilno 2. vietu. Savu nākotnes profesiju vidusskolnieks plāno saistīt ar datorzinātnēm. Viņš ir pārliecināts, ka zināšanas fizikā noderēs arī šajā jomā. “Fizika ir pamatā lielai daļai procesu mūsdienu sabiedrībā,” skaidro Artūrs. “Piemēram, interneta darbība – datu pārraide – ir balstīta tieši fizikā, jo, pateicoties tai, ir iespējams pārraidīt milzīgu datu apjomu uz gandrīz jebkuru vietu pasaulē.”

Artūrs iesaka konkursā “Fizmix” piedalīties ikvienam, kam ir interese par fiziku. “Tā ir iespēja pārbaudīt savas zināšanas, risināt aizraujošus uzdevumus, veikt praktiskus eksperimentus, kā arī iegūt daudz vērtīgu balvu,” viņš uzsver.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu