#paliecmājās ⟩ 4. maija ceļvedis: baltais galdauts, tautas tērps, izskrien "paldies", pašmāju kino maratons u.c. (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Pirms 30 gadiem, 1990.gada 4.maijā, pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Šie ir lieli mūsu tautas svētki, tomēr, ievērojot valstī esošos piesardzības pasākumus, mēs nedrīkstam tos atzīmēt kā ierasts. Lūk, idejas kā pateikties neatkarības cīnītājiem, nepārkāpjot noteikumus.

Esi varonis - balto galdautu klāj savās mājās

Atzīmējot 4. maija svētkus, mūsdienās ir izveidojusies salīdzinoši jauna tradīcija – Baltā galdauta svētki, kuros godinām brīvību un neatkarību. Klājam baltus galdautus, pulcējamies uz kopīgām brokastīm, pusdienām vai vakariņām un godinām savu mīļo Latviju. Lai arī šogad svētkus svinam šaurā ģimenes lokā katrs savās mājās, tradīcijas ievērojam un galdā aicinām likt pašmāju darinājumus.

Skaties svinīgo Saeimas sēdi kā vēl nekad - video zvanā

4.maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, Saeima attālināti sanāks uz svinīgo sēdi. Tā sāksies pulksten 12.00, un uzrunu sēdē teiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Ievērojot nepieciešamību ievērot fizisko distanci, 4.maija svinīgā Saeimas sēde norisināsies videokonferences formātā, deputātiem uzturoties vairākās atsevišķās parlamenta telpās. Ikviens interesents to varēs vērot tiešraidē Saeimas mājaslapā, kā arī Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio. 

No rīta pulksten 9.00 Doma baznīcā attālināti notiks Latvijas neatkarības atjaunošanas 30.gadadienai veltīts ekumeniskais dievkalpojums, kam varēs sekot līdzi tiešraidē Latvijas Televīzijā.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LTV Ziņu dienests (@ltvzinas) on

Nosūti Atmodas laika pastkarti!

Īpašu sveicienu 4.maijā sagatavojis Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu - īpašu pastkaršu sēriju ar vēsturiskajām fotogrāfijām, kas tapušas 1990.gada 4.maijā pie Augstākās Padomes ēkas un 11.novembra krastmalā. Pastkartes var nosūtīt, izmantojot pakalpojumu www.pastabalodis.lv

Valsts svētkos Rīgu rotās kompozīcija "Ziedu Latvija" un "Goda vārti"

Jau daudzus gadus 4.maijā šo "Ziedu Latvija"  kompozīciju pie Brīvības pieminekļa veidoja iedzīvotāji, ievietojot tajā līdzi atnestos ziedus, taču #Paliecmājās laikā ikviens aicināts kompozīciju apskatīt foto galerijā, kas būs redzama gan Rīgas pašvaldības, gan citās interneta tīmekļu vietnēs. 

Svētku laikā vides mākslas objekts "Goda vārti" virtuāli vēstīs par Latvijas valsts karogu un himnu. Tas būs stāsts par to, kā mēs svētkos, paliekot mājās, esam kopā vienoti Latvijas idejai, godinot valsts karogu un svinot kopā ar saviem tuvajiem. Stāsta videoversiju būs iespējams redzēt ikvienam interesentam tīmekļa vietnē: kultura.riga.lv

4.maijā svētku programmu sagatavojuši arī galvaspilsētas kultūras centri, Orķestris "Rīga", muzeji un Rīgas Centrālā bibliotēka savās tīmekļa vietnēs izvietojot gan koncertierakstus un virtuālas izstādes, gan rīkojot akciju un demonstrējot filmu. 

Izskrien "Paldies!" par godu neatkarības izcīnītājiem

Valsts prezidenta kanceleja aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju un diasporā dzīvojošos tautiešus svētkos 4. maijā, ievērojot valstī esošos piesardzības pasākumus, pateikt personīgu un individuālu, veselīgu un aktīvu "Paldies!" visiem tiem cilvēkiem, kuri pirms 30 gadiem atbalstīja brīvas un neatkarīgas Latvijas izcīnīšanu. Savu pateicību iedzīvotāji var izteikt, izskrienot, nosoļojot vai izbraucot ar velosipēdu savas apkaimes kartē vārdu "Paldies!". Aicinām dalīties ar fotomirkli un sava "Paldies!" attēlojumu kartē arī sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #PaldiesParBrīvību!

Piedalies gājienā "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai"

Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Krustpils novada amatniecības centrs "Māzers" aicina atzīmēt Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 30.gadadienu, 4.maijā piedaloties gājienā "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai". Tautas tērpu īpašniekiem vienatnē vai kopā ar ģimeni jānofotografējas savā tautas tērpā. Fotogrāfijas var iesūtīt amatniecības centram uz e-pastu mazers@krustpils.lv vai centra Facebook un Draugiem.lv kontā līdz 4.maija pulksten 10.00, taču ikviens var tās publicēt savā profilā sociālo tīklu vietnē "Facebook". Publicēšana jāveic 4.maijā pulksten 12.00, pievienojot tēmturi #tautastērpugājiens. Svarīgi pārliecināties, ka iestatījumos ir uzstādīts, ka šī ziņa ir publiska. No iesūtītajām fotogrāfijām tiks veidots kopīgs video, dokumentējot šī gada neparasto situāciju kā vēsturisku liecību nākotnei.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dārta Ančevska (@ancevskadarta) on

4. maija Latvijas filmu maratons

Nacionālais kino centrs kopš 2005. gada organizē 4. maija Latvijas filmu maratonu – dāvanu Valsts svētkos visiem, bezmaksas seansus, kuros demonstrē jaunākās un labākās Latvijas filmas. Šī stabilā tradīcija, kas šogad notiek jau sešpadsmito reizi, pirmoreiz sastopas ar izaicinājumu, ka pulcēšanās ierobežojumu dēļ nav iespējams maratonu sarīkot tradicionālajā norises vietā, kinoteātrī Splendid Palace. Tāpēc to rīko Filmu maratonu portālā filmas.lv, radot Latvijā pirmo kinofestivālu, kurš pārceļas no ierastajām kinozālēm uz digitālo vidi. Programma.

Noskaties dziesmas "Tavs karogs" videoklipu

Lai gan XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir pārcelti uz nākamo gadu, aicinām kopā radīt svētku sajūtu, vērojot dziesmas "Tavs karogs" videoklipa digitālo pirmizrādi 4.maijā. Dziesmu "Tavs karogs" ir radījuši Renārs Kaupers un Jānis Aišpurs, tapis īpašs videoklips, kura veidošanā piedalījušies cilvēki no visas Latvijas.

Šā gada 4.maijā plkst. 10.00 dziesmas "Tavs karogs" videoklips piedzīvos pirmizrādi The Sound Poets, Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku un LMT Facebook lapās, kā arī lietotnē LMT Straume.  Pievienoties tiešraidei 4.maijā var jau no plkst. 9.30 "Tavs karogs" klipa pirmizrādes pasākumā Facebook un lietotnē LMT Straume.

Koncertā Z studijā 4.maijā - Intars Busulis un "Abonementa orķestris"

Šogad 4.maijs ir īpaši nozīmīgs datums - aprit 30 gadi kopš Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas. Latvijas Televīzija kopā ar Kultūras ministriju piedāvā īpašu dāvanu svētku vakarā - Intara Busuļa un "Abonementa orķestra" uzstāšanos tiešraidē no Z studijas. Sastādot 4.maija koncerta programmu, mūziķi kopā ar komandu domājuši par to, kā vakaru pavadīs skatītāji. Lai arī ciemoties nedrīkstam, varam svētku sajūtu radīt citādāk - arī baudot attālinātu uzstāšanos un mēģinot "noķert" īsta koncerta sajūtu. Izskanēs gan pavisam jauni skaņdarbi no topošā albuma, gan labi zināmas un sirsnīgas melodijas no dažādiem mākslinieka daiļrades posmiem.  4.maija koncerts Z studijā ar Intaru Busuli un "Abonementa orķestri" - 4.maijā plkst. 21.05 LTV1 un REPLAY.lv tiešraidē. Koncertu būs iespējams vērot arī LTV un REPLAY.lv Facebook lapās.

Līdztekus tam aicinām rīdziniekus un ikvienu Latvijas iedzīvotāju priecēt savus draugus un kolēģus, daloties sociālajos tīklos ar foto mirkļiem no svētku gaisotnes savās mājās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu