Valsts prezidents ar Saeimas frakcijām runās par Satversmes 81.panta atjaunošanu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas prezidents Egils Levits
Latvijas prezidents Egils Levits Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts prezidents Egils Levits šodien tiksies ar Saeimas frakciju pārstāvjiem, lai runātu par Satversmes 81.panta atjaunošanu, informēja prezidenta pārstāve Aiva Rozenberga.

Kā iepriekš aģentūrai LETA stāstīja Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans, tikšanos ar visu frakciju vadītājiem organizē valsts pirmā amatpersona, uzņemoties iniciatīvu minētā jautājuma risināšanā.

Satversmes 81.pants, kas no pamatlikuma tika izslēgts pirms vairāk nekā desmit gadiem, noteica, ka laikā starp Saeimas sesijām Ministru kabinetam ir tiesības, ja neatliekama vajadzība to prasa, izdot noteikumus, kuriem ir likuma spēks. No šā Satversmes panta atteicās, jo tika secināts, ka valdība to lieto nepamatoti bieži.

Kā ziņots, Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš ir pauduši viedokli, ka 81.panta atjaunošana Satversmē mūsdienīgā, demokrātiskai valstij atbilstošā redakcijā būtu svarīga efektīvākai lēmumu pieņemšanai ārkārtas gadījumos.

Arī dažu citu partiju politiķi ir izteikušies pozitīvi par šādu soli. Pret šādām izmaiņām skeptiska ir partija "KPV LV", kura pauž bažas par varas līdzsvaru, piešķirot tik lielas pilnvaras valdībai. Arī nacionālā apvienība līdz šim paudusi piesardzīgu pozīciju saistībā ar minētā regulējuma atgriešanu Satversmē.

Jautājums par 81.panta atjaunošanu aktualizējās pēc tam, kad jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības laikā Saeima ir saskārusies ar atsevišķiem apgrūtinājumiem attiecībā uz tās sanākšanu.

ZZS neatbalsta Satversmes 81.panta principu atjaunošanu

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde, izvērtējot ieceri veikt izmaiņas Latvijas Satversmē, lai atjaunotu 81.panta principus, lēmusi šo iniciatīvu neatbalstīt, jo tas var radīt riskus nedemokrātiska valsts pārvaldes procesa īstenošanai, norāda ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Satversmes 81.pants, kas no valsts pamatlikuma tika izslēgts pirms vairāk nekā desmit gadiem, noteica, ka laikā starp Saeimas sesijām Ministru kabinetam ir tiesības, ja neatliekama vajadzība to prasa, izdot noteikumus, kuriem ir likuma spēks. No šā Satversmes panta atteicās, jo tika secināts, ka valdība to lietojusi nepamatoti.

Kā aģentūru LETA informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa, politiskā spēka ieskatā šādu likumdevēja funkciju deleģējums valdībai nav nepieciešams, jo mūsdienu tehnoloģijas sniedz iespēju nodrošināt Saeimas darbu arī attālināti un nekavē lēmumu pieņemšanu.

ZZS valdes priekšsēdētājs norāda, ka Saeima "labāk vai sliktāk", bet strādā visu šo ārkārtējās situācijas laiku. "Tā vietā, lai domātu par izmaiņām Satversmē, ieteiktu esošo situāciju izmantot kā vērtīgu mācību stundu un piesaistīt informācijas tehnoloģiju speciālistus, lai uzlabotu Saeimas darbu attālinātā režīmā," norāda Tavars.

ZZS norāda, ka 81.pants no Satversmes tika izslēgts 2007.gadā pēc plašām diskusijām par nepieciešamību valdībai Saeimas sesiju pārtraukumā uzņemties daļu likumdevēja funkciju.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu