Stiepsies kilometra augstumā: kad izdosies sagaidīt Džidas torni? (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Džidas tornis, nenoliedzami, patlaban ir iespaidīgākais arhitektūras projekts – tas būs kilometru augsts debesskrāpis, tādējādi kļūstot par pasaulē augstāko ēku, pārspējot slaveno Burj Khalifa. Džidas torni bija paredzēts pabeigt 2020. gadā, taču būvniecība pēkšņi apstājās. Kad šo milzi izdosies sagaidīt?

Lai gan Džidas torni bija paredzēts pabeigt 2020. gada laikā, šim ambiciozajam projektam pagaidām pabeigšanas termiņš ir kļuvis nenoteikts, vēsta medijs “The Urban Developer”. Celtniecība tika sākta 2013. gada 1. aprīlī, taču 2018. gadā, kad tornim bija uzcelta jau ceturtā daļa, projekts pēkšņi apstājās.

1000 metrus augstais Džidas tornis būtu pārspējis Dubaijas slaveno Burj Khalifa - 830 metrus augsto debesskrāpi, kas pašlaik ir augstākā ēka pasaulē. Jaunais debesskrāpis būtu Saūda Arābijas pilsētas Džidas ekonomiskais centrs, kurā vienkopus atrastos nozīmīgu uzņēmumu biroji.

Līdz 2018. gadam 1,5 miljardu dolāru vērtais projekts apstājās – tam par iemeslu bija liela mēroga korupcijas skandāls Saūda Arābijā, tā ziņo aģentūra “Reuters”. Tomēr pēc divu gadu pauzes, šā gada februārī torņa attīstītāji “Jeddah Economic Company” pārtrauca klusumu ar torņa reklāmu sociālajā tīklā “Twitter”, tādējādi liekot domāt, ka projekts atkal ir iekustējies. Uzņēmums reklāmā atspoguļoja Džidas attīstības plānu 2030. gadā, kur bija redzams arī pabeigtais milzu tornis.

Džidas torņa atbildīgā inženierijas uzņēmuma “Thornton Tomasetti” valdes priekšsēdētājs Roberts Sins portālam “The Urban Developer” skaidro: lai arī tornis šogad netiks pabeigts, būvdarbi atsāksies. Kad tie tika pārtraukti, tornis jau bija 248 metrus, 60 stāvus augsts.

Džidas tornis būvniecības procesā, 2019. gadā
Džidas tornis būvniecības procesā, 2019. gadā Foto: Wikimedia Commons

Plānots, ka Džidas tornis pārsniegs viena kilometra augstumu un tā kopējā platība būs 23 miljoni kvadrātmetru. Milzu ēkā atradīsies viesnīca, luksusa apartamenti, observatorija un biroju telpas.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu