AM valsts iestādēm patlaban sagādājusi individuālos aizsarglīdzekļus un dezinfekcijas līdzekļus vienam mēnesim

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Roku dezinfekcijas līdzeklis.
Roku dezinfekcijas līdzeklis. Foto: Unsplash

Aizsardzības ministrija (AM) patlaban valsts iestādēm sagādājusi individuālos aizsarglīdzekļus un dezinfekcijas līdzekļus vienam mēnesim, šodien "Sabiedrība par atklātību "Delna"" rīkotajā tiešsaistes sarunā atklāja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pabriks piekrita, ka AM ir jāsamēro sabiedrībai saprotama iepirkuma procedūra un iepirkuma pietiekama atklātība ar operativitāti. Viņš gan noraidīja dažkārt izteiktos pārmetumus, ka, organizējot iepirkumus, "viņi tik augšā visi zog un nekā nedara".

Pabriks skaidroja, ka Latvijas kaimiņvalstīs iepirkumu caurspīdīgums ir pat nedaudz mazāks nekā Latvijā, jo daudzās valstīs šādi ārkārtas situācijas iepirkumi notiek caur konkrētiem dienestiem.

Ņemot vērā minēto, AM gan jāsastopas ar vairākiem izaicinājumiem. Pirmkārt, Latvijai nepieciešams iepirkumos vairāk iesaistīt vietējos uzņēmējus, jo ārvalstu piegādes var tikt traucētas slēgto robežu dēļ, sacīja Pabriks.

Otrkārt, ir nepieciešama preces atbilstoša kvalitāte. Taču šajā gadījumā ir būtiska nianse - nepieciešamo aizsarglīdzekļu sertifikācija, kas patlaban ir viens no lielākajiem izaicinājumiem.

"Mums pašiem joprojām nav savas laboratorijas un identificēts veids, kā preci sertificēt, līdz ar to jāpaļaujas uz tiem, kuri preci pārdod un kuriem ir sertifikāts. Pieaugot spiedienam par iepirkumu atklātību un šaubām par sertifikātiem, kurus Latvija pieņem, mēs vienlaikus nevaram preces pārbaudīt, jo mums nav kapacitātes," piebilda Pabriks.

Tajā pašā laikā AM uzdevums ir iegādāties aizsarglīdzekļus trīs mēnešu rezervēm. "Mēs nupat esam tikuši līdz vienam mēnesim, lai spētu mediķus un citus darbiniekus nodrošināt ar aizsarglīdzekļiem," piebilda Pabriks.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija izstrādā procedūru, kas atvieglotu vietējiem ražotājiem šādas produkcijas sertificēšanu.

Valdība iepriekš nolēma, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC) turpmāk veiks Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām. Savukārt Nacionālie bruņotie spēki sniegs loģistikas atbalstu, iegādātās preces nogādājot saņēmējiem atbilstoši prioritāro institūciju un to vajadzību sarakstā noteiktajam apjomam.

VAMOIC līdz šim noslēdzis līgumus par vienreizlietojamo higiēnas masku un respiratoru piegādi, kā arī par respiratoru piegādi. Tāpat noslēgts līgums par vienreizlietojamo medicīnas masku piegādi. Līgumi noslēgti ar Latvijā un Singapūrā reģistrētiem uzņēmumiem.

Tāpat VAMOIC ar vietējiem ražotājiem noslēdzis līgumus par kopumā 182 460 litru dezinfekcijas līdzekļu piegādi valsts iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu