Kurzemē vīrieti sauks pie kriminālatbildības par šaujamieroču glabāšanu bez atļaujas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ierocis. Ilustratīvs attēls.
Ierocis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Kurzemē vīrieti sauks pie kriminālatbildības par šaujamieroču glabāšanu bez atļaujas, informēja Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

Viņa vēstīja, ka VP Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises glabāšanu bez attiecīgas atļaujas un nodevušas to prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. 

Pēc Šeršņovas teiktā, 2017.gada novembrī VP saņemta informācija no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) par to, ka Liepājā, garāžu kooperatīvā vīrietim sprādzienā rokai norauti pirksti. Negadījuma vietā noskaidrots, ka garāžā atrodas šaujamieroči, šaujamieroču munīcija, granātas, lādiņi un šaujamieroču sastāvdaļas.

Vīrietis gan pats NMPD darbiniekiem paskaidroja, ka viņš ir gājis pa mežu, garām ugunskuram un noticis sprādziens, taču VP Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas, veicot izmeklēšanu kriminālprocesā noskaidroja, ka vīrietis garāžā ir mēģinājis deaktivizēt granātu, kā rezultātā notika sprādziens, sacīja policijas pārstāve.

Viņa norādīja, ka 2017.gada novembrī tika pieņemts lēmums visus, vairāk nekā 60 no garāžās izņemtos priekšmetus nosūtīt Kriminālistikas pārvaldes ekspertiem, lai veiktu sprādzientehnisko ekspertīzi. 2019.gada marta eksperta atzinumā tika secināts, ka izņemto priekšmetu vidū ir dažādas sprāgstvielas - Vācijā rūpnieciski izgatavotas patronas, šāviņi ar uzspridzinātāju, artilērijas uzspridzinātāja ligzda ar starpdetonatoru un uzspridzinātāju, raķešu uzspridzinātāji, rokasgranātu detonatoru ligzdas ar detonatoriem, šauteņu granātas, šauteņu granātas korpusi ar sprāgstvielas pildījumu, raķete, rokasgranāta, kā arī PSRS rūpnieciski izgatavots šāviņš ar uzspridzinātāju, artilērijas uzspridzinātāji, mīnmetēja uzspridzinātāji, mīnmetēja mīnas, rokasgranātas, prettanku rokasgranātu korpusi, kā arī ASV rūpnieciski izgatavoti šāviņi un citi.

Tāpat konstatēti vairāki šaujamieroči, šaujamieroču munīcija, šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas, kā, piemēram, Sudajeva konstrukcijas mašīnpistole, Mosina konstrukcijas karabīne, Degtjareva konstrukcijas ložmetēja stobri, Špagina konstrukcijas mašīnpistoles stobra apvalks-kārba, dažādas pistoles un patronas.

Pats vīrietis atzina, ka galvenokārt šos ieročus, patronas un sprāgstvielas viņš ir atradis mežos, izracis un glabājis savā īpašumā. Policija atgādināja, ka, atrodot aizdomīgus, iespējams, sprādzienbīstamus priekšmetus, par tiem ir jāziņo pa telefonu 112. Svarīgi ir ievērot piesardzību un atrastos priekšmetus neaiztikt un nepārvietot pašu spēkiem. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.

Šeršņova sacīja, ka vīrietis jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā par līdzīga rakstura noziedzīgiem nodarījumiem. Uz izmeklēšanas laiku vīrietim tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. 

Saskaņā ar Krimināllikumu par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises glabāšanu bez attiecīgas atļaujas soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Soda apmēru noteiks tiesa, piebilda Šeršņova.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu