ST ierosināta lieta par pienākumu zemes īpašniekam maksāt PVN par zemes piespiedu nomu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par normu, kas paredz pienākumu zemes īpašniekam maksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) par zemes piespiedu nomu, skaidro ST pārstāve Ketija Strazda.

Lieta ierosināta par Pievienotās vērtības nodokļa likuma 1.panta 14.punkta "c" apakšpunkta, ciktāl tas attiecas uz zemes iznomāšanu piespiedu nomas gadījumos, atbilstību Satversmes 91.panta pirmajam teikumam un 105.panta pirmajam, otrajam un trešajam teikumam.

Apstrīdētā norma paredz, ka par pakalpojumu sniegšanu jeb darījumu, kas nav preču piegāde, cita starpā uzskata arī lietu nomu.

Lieta ierosināta pēc AS "Pilsētas zemes dienests" pieteikuma. 

Uzņēmums ir reģistrēts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) PVN maksātāju reģistrā un norādījis, ka tā īpašumā ir zeme, uz kuras atrodas citām personām piederoša ēka, tādējādi radot zemes piespiedu nomas tiesiskās attiecības. Atbilstoši apstrīdētajai normai par zemes nomas pakalpojumu sniegšanu jāmaksā PVN. 

Uzņēmums neesot varējis vienoties ar ēkas īpašniekiem par zemes piespiedu nomas maksu, tādēļ vērsās tiesā ar prasījumu par zemes nomas maksas, tostarp par to aprēķināmās PVN summas, piedziņu no ēkas īpašniekiem. Tiesa noraidīja prasību daļā par aprēķināmās PVN summas piedziņu.

"Pilsētas zemes dienesta" pārstāvji uzskata, ka zemes īpašniekam nevar noteikt pienākumu maksāt PVN par zemes piespiedu nomu, jo tādā gadījumā apstrīdētā norma būtiski samazinot kopējos ienākumus, ko zemes īpašnieks gūst no sev piederošas lietas iznomāšanas, nesamērīgi ierobežojot tā īpašuma tiesības. 

Iesniedzēju ieskatā, šāda kārtība arī pārkāpj tiesiskās vienlīdzības principu, jo personām, kas nav reģistrētas PVN maksātāju reģistrā, salīdzināmos apstākļos PVN par zemes piespiedu nomu nav jāmaksā.

Šādai atšķirīgai attieksmei neesot objektīva un saprātīga pamata, un tā neesot samērīga.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 30.jūnijam iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 30.septembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lems pēc lietas sagatavošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu