Deputāts: Attālinātajā mācību procesā vielas apguve latviešu valodā krievvalodīgo ģimeņu bērniem ir ārkārtīgi grūta (41)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Attālinātajā mācību procesā mācību satura apgūšana latviešu valodā krievvalodīgo ģimeņu bērniem, īpaši skolēniem, kas mācās līdz 6.klasei, ir "ārkārtīgi grūta un reizēm pat neiespējama", uzskata Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Igors Pimenovs (S).

Asociācijas valdes priekšsēdētājs aģentūrai LETA pauda viedokli, ka krievvalodīgo ģimeņu bērniem attālinātajā mācību procesā strauji pazeminās mācīšanās motivācija, krītas izglītības reputācija, un tas vēl vairāk noskaņojot skolēnu vecākus pret valsts īstenoto mazākumtautību izglītības politiku.

Jau ziņots, ka pēc ārkārtējas situācijas izsludināšanas skolās mācības notiek attālināti un ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iniciatīvu, izmantojot valsts budžeta līdzekļus, ir izveidots jauns izglītojošs televīzijas kanāls "Tava klase", kurā darbadienās tiek pārraidītas mācību stundas 1.-4. klašu skolēniem, kā arī 9. un 12. klašu skolēniem.

Pimenova ieskatā, televīzijā pārraidīto attālināto mācību struktūra un saturs kopumā atbilst tradicionālajām stundām, tomēr, "lai gan kanāls ir izveidots par valsts naudu un tam ir jāpielāgojas kaut vai valsts noteiktajam tiesiskajam regulējumam, attālinātās nodarbības televīzijā notiek tikai latviešu valodā".

Iepriekš izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) solīja, ka televīzijā "bērniem būs iespēja mācīties arī mazākumtautību valodas, kas Latvijā radušas savas skolas, piemēram, baltkrievu, igauņu, lietuviešu, poļu un arī citas valodas".

"Tā ir nepieļaujami augstprātīga politika attiecībā pret tiem Latvijas bērniem un viņu vecākiem, kuri ģimenē runā krievu valodā," uzskata asociācijas valde, uzsverot, ka ar vispārējās izglītības ieguves mācībvalodas izvēli saistītā problēma Latvijā nav radusies šajā, attālināto mācību situācijā, taču tieši šobrīd tā esot kļuvusi īpaši redzama un aktuāla.

Tāpēc asociācija pieprasa pārskatīt attālinātajā mācību procesā IZM īstenoto mazākumtautību izglītības politiku un nodrošināt iespēju mācībām krievu valodā.

Jau ziņots, ka līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Ārkārtējās situācijas laikā skolās mācības notiek attālināti.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu