Martā apstrādes rūpniecības rādītājos vēl nav jūtama Covid-19 negatīvā ietekme

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Apstrādes rūpniecības rādītājos par martu vēl nav jūtama Covid-19 pandēmijas negatīvā ietekme, aģentūrai LETA norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta analītiķis Edmunds Gergelevičs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2020.gada martā pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 1% mazāki nekā pirms gada. Savukārt pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi gada griezumā samazinājās par 3,6%. Kopumā gada pirmajā ceturksnī apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 1,2% mazāki nekā pirms gada.

Gergelevičs norādīja, ka lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecībā martā gada griezumā, pēc neizlīdzinātiem datiem, veidoja abas lielākās apakšnozares - kokapstrāde un pārtikas produktu ražošana, kur bija vērojams pieaugums attiecīgi par 4,1% un 3%. Tāpat martā pieauga nemetālisko minerālu izstrādājumu - par 8,8%, elektrisko iekārtu - par 11,8%, un papīra izstrādājumu - par 15,6% - ražošanas apjomi. 

Savukārt negatīvi apstrādes rūpniecības attīstību martā gada griezumā ietekmēja gatavo metālizstrādājumu - kritums par 7,1%, apģērba - kritums par 31,3%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu - kritums par 8,4%, automobiļu un piekabju - kritums par 9,1%, un mašīnu un iekārtu - kritums par 8,1% - ražošanas apjomi.

EM eksperts atzina, ka šā gada martā apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga par 1%. Straujāk pieauga vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi - par 6,4%, savukārt samazinājās eksportā realizētās produkcijas apjomi - par 1,5%.

"Jāsecina, ka martā apstrādes rūpniecības attīstībā vēl nav jūtama būtiska koronavīrusa un valstī noteiktās ārkārtējās situācijas epidēmijas negatīvā ekonomiskā ietekme. Tomēr, līdzīgi kā kopējā ekonomikā, arī apstrādes rūpniecības perspektīvas pašreizējā laikā ir ļoti neskaidras. Epidēmija būtiski ietekmē pasaules un Latvijas ekonomikas, bet tās ietekmes amplitūda joprojām ir neskaidra. Tuvākajos mēnešos apstrādes rūpniecību negatīvi ietekmēs ārējā pieprasījuma samazinājums," prognozēja ministrijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad pirmajos trijos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājusies par 2,3% salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2020.gada martā, salīdzinot ar 2020.gada februāri, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās samazinājās par 4,1%. Tostarp apstrādes rūpniecībā kritums bija par 4,1%, elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 6,8%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 9,2%.

Šogad martā, salīdzinot ar 2019.gada martu, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, faktiskajās cenās samazinājās par 1,6%. Apgrozījums eksportā saruka par 4%, tostarp eirozonā - par 5,9%, bet ārpus eirozonas - par 2,4%, savukārt vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 3,4%.

Vienlaikus 2020.gada martā, salīdzinot ar februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, samazinājās par 7%. Apgrozījums eksportā saruka par 11,4%, tostarp eirozonā - par 12,5%, bet ārpus eirozonas - par 10,4%, savukārt vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu