Par 289 eiro palielina valsts finansējumu personu ar invaliditāti darba vietas aprīkošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Ramona Petraviča
Labklājības ministre Ramona Petraviča Foto: Valsts kanceleja

Valdība otrdien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) piedāvājumu palielināt valsts finansējumu personu ar invaliditāti darba vietu aprīkošanai, nosakot tā apmēru 1000 eiro līdzšinējo 711 eiro vietā.

Ārkārtējās situācijas dēļ šogad atceltais personu ar invaliditāti nodarbinātības pasākums paredz piešķirt dotāciju darba vietas aprīkošanai, kas tiek piešķirta atbilstoši darba devēja iesniegtajai darba vietas pielāgošanas tāmei saskaņā ar ergoterapeita atzinumu. Maksimālais dotācijas apmērs līdz šim bija 711 eiro vienas darba vietas aprīkošanai.

Papildu finansējums tiek virzīts arī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pasākumam, kas paredz jauniešu vecumā no 18 līdz 29 gadiem iesaisti darbā nevalstiskajās organizācijās. Patlaban caur šo projektu NVA piešķir nodarbinātajiem piecus eiro dienā, tomēr, izvērtējot stipendijas apmēru kopsakarā ar citiem aģentūras organizētajiem pasākumiem, plānots palielināt tās apmēru līdz desmit eiro dienā, izmaksājot to proporcionāli mēnesī nostrādātajām dienām.

Novērojot pieaugumu bez darba palikušo personu ar invaliditāti īpatsvarā pēdējo gadu laikā, LM secinājusi, ka personām ar invaliditāti ir nepieciešami papildu nodarbinātības pakalpojumi, tādējādi pasākumā, kas paredz jauniešu nodarbinātību nevalstiskajās organizācijās, turpmāk tiks iesaistītas arī personas ar invaliditāti. Ņemot vērā minēto, tiek prognozēts, ka būs nepieciešams nodrošināt arī surdotulka, ergoterapeita un citu speciālistu pakalpojumus šī pakalpojuma sniegšanā.

Vienlaikus plānots stiprināt sadarbību ar profesionālās izglītības iestādēm dažādu bezdarbnieku grupu nodarbinātības veicināšanas pasākumu organizēšanā. LM norāda, ka darbā iekārtošanās rādītāji ļauj secināt, ka bezdarbnieku apmācības valsts un pašvaldību profesionālajās izglītības iestādes ir konkurētspējīgas. Tādējādi tiek secināts, ka valsts un pašvaldību profesionālajām izglītības iestādēm pieejamo infrastruktūru būtu lietderīgi izmantot arī bezdarbnieku apmācībām.

Ievērojot personu ar invaliditāti iesaistīšanu darba tirgū, LM uzskata, ka turpmāk nepieciešams noteikt, ka visām izglītības iestādēm, kas nodrošina bezdarbnieku un darba meklētāju apmācību, jānodrošina arī atbilstoši pielāgojumi personām ar invaliditāti. Vienlaikus paredzēts, ka minētais nosacījums tiks attiecināts tikai uz mācību iestādēm, kas tiks izvēlētas jauna izsludinājuma laikā sākot no 2020.gada maija.

Pēdējo gadu laikā pakāpeniski tiek paaugstināts vecums, kad personai rodas tiesības uz valsts vecuma pensiju, un 2025.gadā tas sasniegs 65 gadu vecumu. 2020.gadā vecuma pensiju būs tiesīgas saņemt 63 gadus un 9 mēnešus sasniegušās personas.

Paaugstinoties vecuma pensijas saņemšanas vecumam par trīs mēnešiem katru gadu, personām pirmspensijas vecumā, kurām ir arvien grūtāk iesaistīties darba tirgū. Lai nodrošinātu mērķētāku atbalstu minētajai grupai, paredzēts, ka, nodarbinot bezdarbniekus, kuriem līdz vecumam, kas dod tiesības saņemt vecuma pensiju, atlikuši ne vairāk kā divi gadi, darba devējiem tiks nodrošināts lielāks atbalsts ikmēneša darba algai - 80% apmērā no algu izmaksām viena gada laika.

LM dati liecina, ka lielākās mērķgrupas no bezdarbnieku kopskaita ir bezdarbnieki vecumā 50 gadi un vairāk, kuru īpatsvars ir aptuveni 39,6%, kā arī ilgstošie bezdarbnieki - 20,9% un bezdarbnieki ar invaliditāti - 13,5%.

Jau ziņots, ka šogad, sakarā ar Covid-19 izplatību un ārkārtējo stāvokli valstī, tika atcelts personu ar invaliditāti nodarbinātības pasākums, kā arī skolēnu vasaras nodarbinātības pasākums.

NVA norādījusi, ka kopā ar LM pārskata visus NVA pakalpojumus un pasākumus, lai operatīvi pielāgotu tos aktuālajai situācijai darba tirgū un sniegtu atbalstu pēc iespējas lielākam klientu skaitam, kurus ir skāruši vai skars šī brīža nelabvēlīgie apstākļi darba tirgū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu