Zviedrija pieļauj, ka pirmie Covid-19 gadījumi valstī bijuši jau novembrī

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EPA/AFI

Francijas mediķi atklājuši, ka jaunais koronavīruss bija atrodams analīzēs, ko 2019.gada 27.decembrī nodeva pacients ar plaušu karsoni - vairākas dienas pirms pirmā apstiprinātā gadījuma Ķīnā. Savukārt Zviedrijas Sabiedrības veselības aģentūra pieļauj, ka pirmie individuālie gadījumi valstī varētu būt bijuši jau novembrī.

Tomēr aģentūra norāda, ka Zviedrija nenodarbojas ar agrīno gadījumu meklēšanu, vēsta portāls "The Local".

"Es domāju, ka mēs varētu atrast individuālus gadījumus starp cilvēkiem, kuri laikā no pagājušā gada novembra līdz decembrim bija Uhaņā, bet pēc tam atbrauca uz Zviedriju. Tas nav ne mazākajā mērā dīvaini, tas ir tikai dabiski," sacīja valsts epidemiologs Anderss Tegnels.

Pirmais jaunā koronavīrusa gadījums Zviedrijā tika reģistrēts 31.janvārī sievietei, kura bija nesen atgriezusies no ceļojuma uz Ķīnu. Viņa no slimības atveseļojusies.

Oktobra beigās Uhaņā norisinājās militārās spēles, kurās piedalījās vairāk nekā 100 Zviedrijas bruņoto spēku pārstāvju. Viņi pilsētā aizvadīja divas nedēļas, kuru laikā vairāki cilvēki saslima, taču nevienam netika konstatēts jaunais koronavīruss.

Pirmo gadījumu apzināšana varētu palīdzēt labāk saprast slimības izplatību, taču Zviedrija neplāno sistemātiski pārskatīt analīžu paraugus, ko pērn nodevuši pacientiem ar respiratoriem vai gripai līdzīgiem simptomiem.

"Šobrīd nevēlamies pārslogot veselības aprūpes sektoru ar šādu izmeklēšanu. Viņiem ir daudz citu lietu, ko darīt," uzsver Tegnels. Viņš uzskata, ka vērtīgāk būtu pētīt vīrusa agrīnās izplatības stadijas Ķīnā.

Zviedrijā līdz šim konstatēti vairāk nekā 23 000 inficēšanās un 2854 nāves gadījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu