Covid-19 krīzes mazināšanai lielu ražojošo uzņēmumu atbalstam būs pieejami 100 miljoni eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Covid-19 pandēmijas krīzes mazināšanai lielu ražojošo uzņēmumu atbalstam būs pieejami līdz 100 miljoni eiro, paredz trešdien finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītajā darba grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam izskatītais noteikumu projekts par kapitāla ieguldījumiem komersantos, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 izplatība.

Finanšu ministrijā aģentūru LETA informēja, ka līdz ar noteikumu pieņemšanu Ministru kabinetā plānots izveidot alternatīvo ieguldījumu fondu, ko pārvaldīs AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum").

Minētā fonda mērķis būs atbalstīt lielos uzņēmumus, kuri ir ekonomiski dzīvotspējīgi un kuri ir korporatīvi labi pārvaldīti, bet kuriem ir pagaidu grūtības, jo to darbību uz pārejošu laika posmu ir negatīvi ietekmējusi Covid-19 izplatība, un tos lielos uzņēmumus, kuri ir gatavi pielāgot vai pārveidot savu līdzšinējo biznesa modeli Covid-19 ietekmes rezultātā.

Publiskais finansējums fondā veidos 50 miljonus eiro un ir plānots, ka 50 miljonus eiro veidos privātā finansējuma kapitāls, tajā skaitā finansējums no valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītājiem, kā arī citiem privātajiem ieguldītājiem, tādējādi palielinot fonda kopējo apjomu.

Paredzams, ka fonds veiks investīcijas uzņēmuma kapitālā, kvazikapitāla ieguldījumus un ir plānots veikt arī ieguldījumus korporatīvajās obligācijās, tajā skaitā konvertējamās, proti, fonds pirmreizējā tirgū iegādāsies uzņēmuma obligācijas ar nosacījumu, ka tās tiek kotētas "Nasdaq Riga" biržā.

Pēc Finanšu ministrijas sniegtās informācijas, fonda maksimālais ieguldījuma apjoms vienā uzņēmumā nepārsniegs desmit miljonus eiro, investējot aptuveni 30 lielos uzņēmumos.

Ministrijā piebilda, ka fonds darbību varēs uzsākt pēc Eiropas Komisijas lēmuma pieņemšanas par tā atbilstību Eiropas Savienības iekšējam tirgum.

Tāpat papildus publisko finansējumu līdz 25 miljoniem ir plānots novirzīt lielajiem uzņēmumiem, kuriem bija finanšu grūtības jau pirms vīrusa Covid-19 ietekmes, kur katrs šāds gadījums individuāli tiks saskaņots ar Eiropas Komisiju.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12.maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu